Külföld

2011.05.15. 05:44

Éjszakai összetűzés keresztények és muzulmánok között Egyiptomban

Keresztények és muzulmánok újra összecsaptak vasárnapra virradóra Kairóban: legalább 65 sebesült került kórházba, köztük ketten kritikus állapotban.

MTI

Korábbi jelentések két halottról tettek említést, de ezek a híreket nem erősítették meg. A rendőrség közel félszáz rendbontót őrizetbe vett. 
Egy héttel ezelőtt ugyancsak Kairóban sokkal súlyosabb mérlege volt a felekezetek közötti viszálynak, akkor az összetűzésekben 15 ember halt meg, s csaknem kétszázan megsebesültek. 
Rendőrségi források szerint az újabb összetűzés a szombat éjszakai órákban robbant ki, s helyi idő szerint vasárnap hajnalban is tartott az egyiptomi főváros központjában, s a rendbontások során kopt keresztények autóit gyújtották fel. A rendőrségi források szerint az incidens kiváltó oka egy fiatal muzulmán volt, aki baráti társasággal érkezett egy felvonuláshoz, s vadászpuskájával több - az idézett források szerint három - keresztényt is megsebesített. A keresztény-muzulmán szembenállás ezt követően kődobálással, gyújtogatással folytatódott, s most is katonákat vezényeltek ki a rendbontások megfékezésére.  
Az egy héttel ezelőtti, május 7-i összetűzést is a muzulmánok robbantották ki: az Imbaba nevű negyedben mintegy ötszáz szalafista muzulmán gyűlt össze egy templomnál, mert úgy hallották, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, mert a keresztény hitről áttért az iszlámra, s ki akarták szabadítani (a nő állítólag azért változtatta meg vallását, mert egy muzulmán férfihoz készült feleségül menni). A muzulmán fundamentalisták végül két keresztény templomot is megtámadtak akkor: a kivezényelt katonáknak és rendőröknek a levegőbe kellett lőniük és könnygázt is bevetettek, hogy szét tudják választani a két tábort.
A 80 milliós Egyiptomban a koptok a többségében szunnita muzulmán egyiptomi lakosság 6-10 százalékos kisebbségét adják, és diszkriminációra panaszkodnak. Az elmúlt időszakban több merényletnek voltak a célpontjai. Szilveszterkor egy alexandriai templom ellen intéztek támadást muzulmán fanatikusok, s ennek az akciónak 21 halottja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!