Külföld

2011.06.03. 13:49

Mintegy 150 holttestre bukkantak a tunéziai partoknál

Tunisz/Genf - A tengeri mentésért felelős tunéziai parti őrség vezetője cáfolta azt a hírt, hogy mintegy százötven holttestet emeltek ki a tunéziai partoknál kedden felborult hajó roncsaiból.

MTI

Lotfi Baili, a parti őrség igazgatója közölte pénteken, hogy mindössze két holttestet emeltek ki a vízből, s a rossz időjárás már előző nap felfüggesztették a kutatási-mentési munkálatokat.
   
Előzőleg a Vörös Félhold tunéziai szervezete arról tájékoztatta az ENSZ menekültügyi hivatalát (IOM), hogy a hajótörés miatt eltűnt több mint kétszáz személyből 120-150 holttestét találták meg, s még mindig tetemek lebegnek a víz felszínén. Az IOM ennek nyomán közölte, hogy a mintegy 150 - többségében fekete-afrikai - menekült holttestét a tunéziai Sfax kórházába szállították, a túlélőket pedig a líbiai határ közelében lévő chouchai menekülttáborban helyezték el.
   
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén úgy tudta, hogy mintegy százötven holttestet emeltek ki a vízből. A genfi székhelyű hivatal szóvivője, Adrian Edwards elmondta, hogy "a halottak között sok a nő és a gyermek".
   
Kedden a Földközi-tengeren, a Tunéziához tartozó Kerkenna-szigetektől 20 kilométerre hajótörést szenvedett mintegy 850 menekült, akik a líbiai konfliktus elől - Tunéziából indulva - menekültek Európa partjai felé. Csütörtökön a TAP tunéziai állami hírügynökség arról számolt be, hogy 578 embert sikerült közülük megmenteni, de a fedélzeten tartózkodó többiek valószínűleg a tengerbe vesztek. A mentőalakulatok csütörtök estére minden reményt elveszítettek arra, hogy túlélőt találjanak.
   
Az utóbbi hónapokban a politikai válsághelyzet hatására Észak-Afrikából több ezren indultak útnak rozoga bárkákkal és csónakokkal Európa felé. Az óriási menekülthullám bevándorlási krízist okozott a Tunézia és Szicília között félúton lévő parányi olasz szigeten, Lampedusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!