Külföld

2011.08.05. 13:14

Kirúgták pártjából a neonáci politikust

Kirúgták pártjából azt a szélsőjobboldali brit politikust, aki brit sajtóbeszámoló szerint náci karlendítéssel és a "Sieg heil!" kiáltással üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját.

MTI

Chris Hurst a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) londoni regionális titkára volt, akit egy konzervatív brit tömeglap leplezett le fotókkal és videofelvétellel illusztrált terjedelmes helyszíni beszámolójában. Hurst a verőcei rendezvényen a Saga nevű "szélsőjobboldali svéd énekesnő koncertjén" vett részt. Az újság a cikkben azt írta, hogy Saga "elborzasztó, rasszista dalszövegei inspirálták" Anders Breiviket, a múlt havi norvégiai tömeggyilkosság elkövetőjét.

A BNP volt londoni tisztviselője a cikk szerint a kétórás Saga-koncert idején a színpad közelében állt, és ott lendítette karját a náci köszöntésre, miközben a "Sieg heil!" köszöntést kiabálta. Hurst bizalmasan elárulta a lap riportereinek: szigorú utasítást kapott arra, hogy nyilvánosan soha ne használja e náci köszöntéseket, nehogy valaki kamerával felvegye, mert az károsítaná a BNP által saját magáról "gondosan kialakított képet".

Az újság pénteken megírta, hogy Hurstöt - akit a lap "náci csirkefogónak" nevezett - az előző napi riport nyomán a párt már el is távolította soraiból.

Simon Darby, a BNP szóvivője a lapnak azt mondta: Hurst "ostoba volt", de legalább "nem drogok terjesztése vagy kiskorú lányok prostitúcióra kényszerítése közben érték tetten, mint az iszlám közösség néhány tagját". Darby hozzátette: Hurst is rájött, hogy "kínos helyzetbe hozta a pártot".

Chris Hurst kijelentette, hogy csak azt csinálta, amit "mindenki más is" a verőcei rendezvényen. A brit lap pénteki cikke szerint a magyarországi eseményen "neonácik ezrei vettek részt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!