Külföld

2011.08.03. 14:26

Merénylet Norvégiában: Breivik szavai a gyilkosság után

„Breivik, parancsnok, az iszlamizálás elleni kommunista ellenállás harcosa. A művelet végrehajtva, megadom magam a Delta erőnek”. Ezekkel a szavakkal jelentette be Anders Behring Breivik a rendőrségnek, hogy mészárlást hajtott végre – jelentette egy norvég napilap szerdán.

MTI

Amikor tüzet nyitott a munkáspárti fiatalokra Utoya szigetén, 69-et megölve közülük, a 32 éves szélsőséges felhívta a rendőrség 112-es segélyhívó számát és ezt a néhány szót mondta – írta a Verdens Gang (VG) című bulvárlap.
   
„A hívás nem tartott tovább három másodpercnél” – tette hozzá a lap, amely szerint a rendőrség kísérletei, hogy telefonon kapcsolatba képjen a tettessel, kudarcba fulladtak.
   
„Kaptunk egy telefonhívást Behring Breivik telefonjáról, de nincs bizonyítékunk rá, hogy valóban ő volt” – mondta el a francia hírügynökségnek Henning Holtaas, az oslói rendőrség egyik szóvivője. „Nem tudjuk megerősíteni sem azt, hogy ő volt, sem azt, hogy az hangzott el, amit az újság tudni vél” – tette hozzá.

A VG szerint a rendőrség nem találta meg Behring Breivik mobiltelefonját a szigeten. Ezt Henning Holtaas nem kívánta kommentálni.
   
Július 22-én legalább egy óra telt el aközött, hogy a rendőrség megkapta a lövöldözésről szóló első riasztásokat és a Delta nevű rendőrségi elit elfogta Andres Behring Breiviket.
   
Körülbelül másfél órával a lövöldözés kezdete előtt a magát az iszlám és az európai multikulturalizmus ellen háborút kirobbantani akaró „keresztes lovagnak” nevező férfi felrobbantott egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautót a norvég kormány székháza közelében. A detonációban nyolcan haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!