Külföld

2011.09.23. 05:31

A királykobra győzött Zambiában

A zambiai ellenzék vezetője, Michael Sata győzött a kedden tartott elnökválasztáson.

MTI

Az országos választási bizottság elnöke péntek hajnalban jelentette be, hogy Sata a leadott szazatok 43 százalékát, az újraválasztásért induló elnök, Rupiah Banda pedig a voksok 36,1 százalékát szerezte meg. A szavazatoknak a 95,3 százalékát összesítették, így a végeredmény már nem változhat meg, legfeljebb némileg módosulhat a győzelem aránya.  Az államfői tisztségért tíz jelölt indult, de közülük csak ketten számítottak esélyesnek.

A populista retorikájáról ismert és csípős nyelve miatt királykobrának becézett Sata a fővárosban, Lusakában és az afrikai ország északi részén, a rézbányák övezetében népszerű. Az utóbbi öt év gazdasági fellendüléséből kevéssé profitáló munkások és munkanélküliek abban reménykednek, hogy a külföldi befektetőket, főleg a kínaiakat élesen ostorozó Sata betartja választási ígéretét, azaz ügyel a jövedelmek arányosabb szétosztására. Bandát elsősorban vidéken támogatják, ahol a farmerek bőséges agrárszubvenciókban részesültek.

A volt brit gyarmat Zambia évi 13 milliárd dolláros gazdaságának a rézbányászat a hajtóereje. A nyersanyagok világpiaci árának robbanása azt eredményezte, hogy például tavaly 7,6 százalékkal bővült a gazdaság, s mintegy százezer új munkahely jött létre. Mindazonáltal a 12,9 millió zambiai 64 százaléka él kevesebb mint napi két dollárból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!