Külföld

2011.09.28. 12:59

Bírót öltek a rendőrök Brazíliában

A bíróság elrendelte egy brazil rendőrparancsnok és hét másik rendőr letartóztatását azzal a váddal, hogy megöltek egy bírót, aki egy másik gyilkossági üggyel kapcsolatban vizsgálta a szóban forgó rendőrök érintettségét - közölte szerdán egy Rio de Janeiró-i tisztségviselőre hivatkozva az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

MTI

A 47 éves Patricia Acioli bírónőt augusztus 12-én lőtték le motoron közlekedő álarcosok az otthona közelében. A bűncselekmény nagy felháborodást váltott ki a lakosság körében. A brazil O Globo és Folha de Sao Paolo napilapok korábbi feltételezése szerint Claudio Luiz Oliveira rendőrparancsnok rendelte el a bírónő meggyilkolását azzal a céllal, hogy eltussoljon egy másik gyilkosságot, amelyet zászlóalja tagjai követettek el.

A háromgyermekes Acioli az Oliveira felügyelete alá tartozó Sao Gonzalóban élt, nem messze Rio de Janeirótól. A bírónő vizsgálatot kezdeményezett egy 18 éves fiatal ügyében, akit korábban egy összecsapásban gyilkoltak meg egy Sao Gonzaló-i nyomornegyedben.

Acioli a halála előtti órákban írta alá a szóban forgó rendőrök letartóztatási parancsát, akiket a fiatal meggyilkolásával, valamint a bizonyítékok eltussolásával gyanúsított. Megállapította, hogy az elkövetők megtévesztő módon számoltak be a fiú halálának körülményeiről.

A bűnözés elleni kitartó harcáról híres, megalkuvást nem ismerő bírónő a rendőrségnek és egyéb rendfenntartó erőknek a szervezett bűnözésben való részvételét vizsgálta. Korábban összeállított egy listát 91, gyilkosságban érintett rendőrtisztviselő nevével, akik ellen jelenleg is eljárás folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!