Külföld

2011.09.27. 11:46

Illegális romatelepet számolt fel a francia rendőrség

Újabb illegális cigánytelepet számolt fel kedden a francia rendőrség Marseille-ben: a táborban mintegy kétszáz romániai roma élt.

MTI

A dél-franciaországi város északi negyedeiben 150 rendőrt és csendőrt mozgósítottak reggel 6 órakor a táborhely kiürítésre, ami felháborodást váltott ki a romákat támogató segélyszervezetek részéről. Közlésük szerint a mintegy kétszáz roma - köztük nők, gyerekek és idősek - lakókocsikban és összetákolt viskóban élt egy vasúti sínek közötti közterületen. A kiürítés után megkezdődött a barakktábor felszámolása.
   
"Két romatábor maradt Marseille-ben, ez volt a régebbi, amelyben sok beiskolázott gyerek élt. A csoport megint szét fog esni, s a gyerekek már ma sem tudnak iskolába menni" - mondta Bernard Eynaud, az Emberi Jogok Ligájának helyi elnöke, aki jelen volt a kiürítésnél.
   
A jogvédő azt is elmondta, hogy a marseille-i önkormányzat augusztusban ígéretet tett: kerekasztalt szervez a kérdésről, de azóta az egyetlen válasz csak rendőrségi jellegű volt. "Azt kérték tőlük, hogy mindegy hova mennek, csak hagyják el a területet" - tette hozzá. Tudomása szerint azokat a romákat, akik hajlandók hazamenni Romániába, egy sürgősségi ellátóhelyre kísérték, amely az utóbbi időben valóságos "fogdává" alakult át.
   
A múlt héten negyven romát küldtek el egy magántulajdonban lévő területről Marseille X. kerületében. Az év eleje óta mintegy tíz hasonló, illegális cigánytábort számoltak fel a városban. A prefektúra nem akarta kommentálni a reggeli rendőrségi fellépést.
   
Egy évvel ezelőtt diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök felgyorsított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!