Külföld

2011.09.19. 06:05

Izraeli-palesztin megbeszélés az ENSZ-tagság kérelmezése előtt

New York - Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést New Yorkban, miközben a nemzetközi közösség az utolsó pillanatban is lázas diplomáciai erőfeszítéseket tesz az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítása érdekében, hogy elkerüljék a palesztin állam ENSZ-beli elismerése körül fenyegető válságot.

MTI

Fajjád és Barak vasárnap, két nappal azután találkozott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette: azt fogja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsától egy hét múlva, hogy fogadja el a palesztin államot mint az ENSZ teljes értékű tagját. "A Közgyűlésben elhangzó beszédem után a csatlakozási kérelmet átnyújtom az ENSZ főtitkárának, kérve, hogy továbbítsa a Biztonsági Tanácsnak" - mondta Rámalláhban az elnök.

Ezzel Abbász feltehetően az Egyesült Államok vétóját kockáztatja, s Izrael is óva intette a palesztinokat attól, hogy kérjék államuk elismerését a világszervezettől. Az Egyesült Államok és Izrael azt szeretné, ha közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon állapodnának meg a palesztin állam létrehozásáról.
A nemzetközi közösség lázas diplomáciai tevékenységét jelzi, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott megbeszélést vasárnap New Yorkban, de a tervek szerint tárgyalóasztalhoz ülnek az izraeli-palesztin válságban közvetítő nemzetközi kvartett - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - magas rangú diplomatái is.
A közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások közel egy éve szakadtak meg.

A világban relatív többségben vannak azok, akik támogatják, hogy az ENSZ ismerje el a független palesztin államot (49 százalék), míg ezt a megkérdezettek 21 százaléka ellenzi, a népesség jelentős (30 százalékos) aránya viszont nem nyilvánít véleményt a kérdésben - derült ki a BBC brit közszolgálati tévé és rádió világszolgálata által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatásból. A felmérést a GlobeScan intézet készítette júliusban és augusztusban a világ 19 országában.

A palesztin állam elismerését a legnagyobb arányban Egyiptomban és Indiában támogatja a lakosság (az előbbiben a megkérdezettek 90 helyesli, 9 százaléka ellenzi, míg ez utóbbiban 56 százalék támogatja, 9 százalék ellenzi).

A palesztin állam elismerését leginkább az Egyesült Államokban ellenzik (45 százalék helyesli, 36 százalék helyteleníti), valamint Brazíliában (41 százalék támogatja, 26 százalék ellenzi) és Indiában (32 százalék helyesli, 25 százalék ellenzi).

A felmérésbe bevont három európai uniós tagországban igen hasonló eredmények születtek: Franciaországban 54 százalék támogatja, 20 százalék ellenzi, Németországban 53 százalék helyesli, 28 százalék helyteleníti, Nagy-Britanniában 53 százalék támogatja, 26 százalék ellenzi a független palesztin állam elismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!