Külföld

2011.09.03. 12:29

Vatikáni közlemény: nem akadályozták a pedofília miatti vizsgálatot

A Vatikán szombaton közleményben tagadta, hogy pedofil ír papok ellen indított vizsgálatot akadályozott volna.

MTI

Enda Kenny ír kormányfő júliusban vádolta meg a katolikus egyházat és különösen a Szentszéket azzal, hogy akadályozta a vizsgálatot, miután napvilágra került egy jelentés 19 papnak 1996 és 2009 között a dél-írországi Cloyne egyházmegyében elkövetett pedofil cselekedeteiről. 
 A Szentszék a közlemény szerint "sajnálja és szégyelli", hogy papok szexuális visszaélést követtek el gyerekek ellen, de kijelenti, hogy a vádak megalapozatlanok.
"A Szentszék szeretné teljesen egyértelműen kinyilvánítani, hogy semmilyen módon nem akadályozta a Cloyne egyházmegyében gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélés miatt indult vizsgálatot és nem próbált beavatkozni abba. Továbbá a Szentszék a vizsgálat semmilyen szakaszában nem próbált beavatkozni az ír polgári törvénykezésbe, s nem próbálta megakadályozni a polgári hatóságokat kötelességeik teljesítésében" - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!