Külföld

2011.10.13. 06:21

Bűnösnek vallotta magát az alsónadrágos merénylő

Bűnösnek vallotta magát szerdán a detroiti bíróság előtt az a nigériai férfi, aki 2009 karácsonyán az al-Kaida terrorszervezet megbízásából az alsóneműjébe rejtett pokolgép segítségével fel akart robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet.

MTI

A 24 éves Umar Farouk Abdulmutallab mind a nyolc vádpontot elismerte, közöttük a terrorcselekmény elkövetésére irányuló összeesküvést és a tömegpusztító fegyver használatára irányuló kísérletet is. Bevallotta, hogy az al-Kaida terrorszervezet megbízásból cselekedett. Mivel a beismerés vádalku nélkül született, a vádlottat valószínűleg letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre fogják ítélni. A verdikt kihirdetését január 12-re tűzték ki.

Abdulmutallab felolvasott egy politikai nyilatkozatot is, amely szerint tettével azt kívánta megbosszulni, hogy világszerte gyilkolják a muszlimokat, s a csődöt mondott robbanószerkezetet pedig "áldott fegyvernek" nevezte. Figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy amennyiben továbbra támogatja "Mohamed és a próféták káromlását", azt kockáztatja, hogy "hamarosan nagy csapást szenved" a hit harcosaitól.

"Ha ti most nevettek rajtunk, mi majd később, az ítélet napján nevetünk majd rajtatok" - jelentette ki a bíróságon Abdulmutallab, egy banktulajdonos iskolázott fia, aki Anwar al-Awlaki radikális muszlim prédikátor felbujtására akart mártír lenni a Northwest Airlines járatának - fedélzetén 279 utassal és a 11 főnyi személyzettel - felrobbantásával. A vádlott a tárgyalóteremben kijelentette, hogy Oszama bin Laden és Awlaki él.

Az öngyilkos merénylet azért nem sikerült, mert a bomba nem robbant fel, csak tüzet okozott. A terroristát, aki takaróba burkolózva némán állta a lángok okozta fájdalmat, a személyzet az utasok segítségével fogta le. Umar Farouk Abdulmutallab egyébként visszautasította a kirendelt ügyvédeket és maga kívánja ellátni a védelmét.

Eric Holder igazságügyi miniszter - utalva a guantánamói haditörvényszéki ítéletek körül kialakult vitára - a beismerés nyomán kijelentette: "ezzel minden kételyt megszűnt azzal kapcsolatban, hogy a bíróságaink az egyik leghatékonyabb fegyvereink közé tartoznak a terrorizmussal szembeni harcban".
Az Abdulmutallabb által megkísérelt merénylet után az Egyesült Államok repterein csaknem 500 testszkennert állítottak fel, hogy megakadályozzák a robbanószerek feljuttatását az utasszállító gépek fedélzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!