Külföld

2011.10.05. 05:44

Egyre több a halottja az amerikai lisztériajárványnak

Tizennyolc ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 100 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte kedden az amerikai járványügyi hivatal.

MTI

Az járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 20 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések. A megbetegedéseket okozó, Rocky Ford fajtájú szennyezett sárgadinnye a Jensen Farms termelőtől került forgalomban. A cég eddig 300 ezer ládányi dinnyét hívott vissza, de mindeddig nem sikerült kideríteni, hogy a termesztés, a szüretelés, a raktározás vagy a szállítás melyik fázisában és pontosan mi okozhatta a fertőzést.

A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Több mint 90 embert kórházban kezelnek. Az orvosok fokozott figyelemmel kísérik két fertőzött nő terhességének lefolyását, mert a liszterózis vetéléshez és a magzat elhalásához vezethet.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt. Akkoriban 700 embert fertőzött meg a baktérium.

A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!