Külföld

2011.10.03. 18:58

Elfoglalták Kadhafi szülőhelyét Szirtben

Az új líbiai hatalom fegyveresei elfoglalták hétfőn Szirt kikötőváros peremén azt a negyedet, ahol Moammer Kadhafi született 1942-ben, egy sátorban - közölték katonai források és szemtanúk.

MTI

Az Abu Hadi nevű városrészt három napja már bekerítették, és sok fegyveres élete árán mostanra sikerült felszámolni az ellenállást. Húsz kadhafistát elfogtak, míg a többiek közül aki tudott, az elmenekült a központ felé. Sikerült sok fegyvert is zsákmányolni - mondták a harcosok.
   
Abu Hadi Kadhafi születésének idején még különálló falu volt, azóta olvadt bele a terjeszkedő városba. Elfoglalása szimbolikus jelentőségű.
   
Szirt ostroma folytatódik, de a végső rohamot hétfőn ismét elhalasztották, hogy haladékot adjanak a civileknek az elmenekülésre. Az új hatóságok a lakosokra való tekintettel felfüggesztették a város ágyúzását is, noha az értesülések szerint Szirt központjában még jelentős ellenálló erők vannak.

Átalakították a líbiai ideiglenes kormányt

Líbia ideiglenes vezetői hétfőn kormányátalakítást jelentettek be és megígérték, hogy lemondanak posztjukról, ha az ország "teljes biztonságban" lesz.

A változást Musztafa Abdel Dzsalíl, az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke és Mahmúd Dzsibríl ideiglenes miniszterelnök jelentette be sajtóértekezleten.
   
Közölték, hogy Líbia felszabadulását akkor jelentik be, ha elfoglalják Szirtet, az elűzött Moammer Kadhafi szülővárosát, amelyet változatlanul védenek a volt líbiai vezetőhöz hű erők.
   
Abdel Dzsalíl szerint a felszabadulás bejelentése után egy hónapon belül új átmeneti kormány alakul, s ők Mahmúd Dzsibríllel együtt írásban vállalták, hogy semmilyen formában nem vesznek részt semmilyen jövendő kormány munkájában.
   
Az új ideiglenes kormány kis mértékben különbözik a korábbitól. A miniszterelnök ezután a külügyminiszteri feladatokat is ellátja, ami azt jelenti, hogy Ali esz-Szavi miniszter, aki egyben Dzsibríl helyettese is, kikerült a testületből
   
Arra a kérdésre, hogy az ideiglenes kormány tagjai posztjukon maradhatnak-e a felszabadulás után, a kormányfő azt mondta, hogy arról a jövendő vezetés fog dönteni az illetők teljesítménye alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!