Külföld

2011.10.07. 18:03

Líbia: a végső támadás Szirt ellen

Tripoli, Szirt - Már folyik a végsőnek szánt támadás a líbiai Szirtben még védekező kadhafista erők ellen - közölték pénteken az új rendszer harcosait irányító parancsnokok, akik közül az egyik meg is sebesült a harcokban.

MTI

 leghevesebb összecsapások a város grandiózus nemzetközi konferenciaközpontjánál folynak, amely az ellenállás gócpontja. Az ellenfelek nehézfegyvereket: tüzérséget, harckocsikat, aknavetőket és rakétákat is bevetnek. A város központját három irányból ostromolják. Az épületek fölött füst gomolyog, a hajnalban elkezdett tüzérségi előkészítés következménye. A város fölött a NATO repülőgépei röpködnek. Utcai harcok folynak a Zöld tér környékén is, amely a konferenciaközpont és a tengerpart között van.
   
A támadók közül többen meghaltak, és száznál is többen megsebesültek, köztük a Szabad Líbia dandár parancsnoka, akit két lövés talált el. A beszámolók szerint az orvlövészek rendkívül nagy veszélyt jelentenek. A sebesülteket a városközponttól öt kilométerre felállított tábori kórházba szállítják.
   
Szirt elfoglalása megteremti az ország fizikai egységét, mert a keleti és a nyugati országrészt összekötő tengerparti főútvonal közepén helyezkedik el. Az Átmeneti Nemzeti Tanács azt ígérte, hogy amint elesik, megkezdik a választások előkészítését, a határidők kijelölését. A várost a negyedik hete ostromolják. Az úgynevezett Ouagadougou konferenciaközpontot afrikai csúcsértekezletek számára építették.
   
Az Átmeneti Nemzeti Tanács ezer főből álló erősítést küldött pénteken a másik kadhafista ellenállási góchoz, Bani-Valíd városhoz, amely Tripolitól 130 kilométere délkeletre van egy nagy sivatagi oázisban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!