Külföld

2011.10.10. 08:50

Sokkoló trailer: film a norvég tömeggyilkosságról

A rendőrséghez fordultak az Utoya szigeti tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói, annyira feldúlta őket a norvégiai tragédiáról készült amerikai film trailere, amely a napokban került fel az internetre.

MTI

Az oslói hatóságok a panaszok nyomán megkeresték a YouTube videomegosztó portált az Utoya Island című film trailerének eltávolítása ügyében, ám a közösségi oldal elutasította a kérést arra hivatkozva, hogy a promóciós anyag nem sérti meg etikai szabályait - számolt be vasárnap a VG című norvég lap.
   
A norvég hatóságok rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek a szólásszabadság védelmezésére, ebben az esetben azonban azt tartották szem előtt, hogy a filmrészlet tartalma mélyen megrázta mind a július 22-i terrorista tömeggyilkosság túlélőit, mind a halálos áldozatok családját.
   
A gyilkosságokat egyetlen ember követte el, ámokfutása alatt 69 embert ölt meg és sokakat megsebesített a szigeten, akik a Norvég Munkáspárt ifjúsági gyűlésére érkeztek. A letartóztatott terrorista közölte: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy szerinte a Munkáspárt a felelős azért, hogy Norvégia multikulturális országgá vált.
    
A friss tragédiát egy amerikai rendező, Vitale Versace dolgozta fel filmjében. A producer szerint az együttérzés vezette a film alkotóit. Mint mondta: a film remélhetőleg az amerikai fegyverviselési törvény megváltoztatásában is segít.

A trailert itt megnézheti:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!