Külföld

2011.11.18. 18:11

A neonáci gyilkosságok feltárását ígérte a német kancellár

A napokban leleplezett neonáci gyilkosságok teljes feltárását ígérte pénteken a német kancellár.

MTI

"Nem nyugszunk addig, amíg a szörnyű gyilkosságsorozat összes körülményét nem derítjük ki" - fogalmazott Angela Merkel pártja, a CDU kasseli tanácskozásán. A kancellár ismét harcot hirdetett az idegengyűlölet és a szélsőjobboldal ellen, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

émetországban az elmúlt hét végén derült fény arra, hogy egy neonáci csoport 2000 és 2007 között különböző városokban legkevesebb kilenc külföldit és egy német rendőrnőt gyilkolt meg.

Az eddigi értesülések szerint a gyilkosságokat egy háromtagú  újfasiszta banda követte el,  a szövetségi főügyész azonban pénteken közölte: a gyanú szerint a csoportnak további két tagja volt. Ezen kívül egy széles körű segítői hálózattal is rendelkezett. Mindez megerősíti azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező csoport nem csupán a három türingiai merénylőből állt. Sőt elhangzottak olyan értesülések is, amelyek szerint a szervezet legkevesebb 180 taggal rendelkezett, akik Türingia mellett elsősorban Szászországból és Brandenburgból verbuválódtak.

A brutális gyilkosságsorozat három feltételezett tettese közül kettő november elején öngyilkosságot követett el, míg harmadik társuk, egy 36 éves nő Kölnben vizsgálati fogságban van. A főügyész által említett két további gyanúsított után folyik a nyomozás.

A szélsőjobboldal ellen a szövetségi kormány összefogást kezdeményezett a tartományokkal. Ezt célozta az a pénteki válságtanácskozás, amelyen az illetékes belügy-, illetve igazságügyi miniszterek, valamint a különböző bűnüldöző, illetve bűnfelderítő szervek,  mindenekelőtt a szövetségi és tartományi bűnügyi, valamint alkotmányvédelmi hivatalok, továbbá a rendőrség vezetői vettek részt. Az együttműködés elmélyítését az is szükségessé tette, hogy a gyilkosságsorozat felderítésével kapcsolatban fény derült arra:  a hatóságok a szélsőjobboldali terroristákkal az elmúlt években meglehetősen kesztyűs kézzel bántak, és súlyos mulasztásokat követtek el. Így fordulhatott elő, hogy a tettesek éveken keresztül akadálytalanul gyilkolhattak.

A pénteki válságtanácskozáson megállapodás jött létre egy, a szélsőjobboldal elleni, úgynevezett elhárító központ felállításáról. A központ célja az említett szövetségi és tartományi bűnüldöző szervek együttműködésének koordinálása, a szükséges információ, illetve adatcsere megkönnyítése. Emellett a résztvevők megállapodtak egy olyan országos adatközpont felállításáról, amely a tervek szerint minden fontos információt tartalmaz a különböző szélsőjobboldali szervezetekkel, valamint a veszélyesnek vagy gyanúsnak tartott szélsőjobboldali személyekkel kapcsolatban. Az adatokhoz minden illetékes hozzájuthat.

A szövetségi kormány és a tartományok vezető képviselői célul tűzték ki azt is, hogy közösen megvizsgálják a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltásának esélyeit. Egy ilyen kezdeményezést az alkotmánybíróság egy ízben - 2003-ban - már elutasított, arra hivatkozva, hogy az NPD soraiban túl sok a beépített ügynök, ez pedig nem teszi lehetővé a jogi eljárás tisztaságát. Mivel a szóban forgó "bizalmas besúgók" száma azóta csak növekedett, és az állam minderről nem kíván lemondani, az esetleges betiltás azonnali kezdeményezésének szakértők szerint nincs semmi esélye.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter az elhatározott intézkedésekkel kapcsolatban azt hangoztatta: jelzést kívántak adni az embereknek arra vonatkozóan, hogy a neonáci gyilkosságsorozat Németországban soha többé nem ismétlődhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!