Külföld

2011.11.21. 11:07

Irán fegyverekkel segíthette Kadhafit

Több száz, vegyi fegyverek célba juttatására alkalmas tüzérségi lövedéket küldhetett Irán Líbiának, amit Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kormánya évtizedeken át titokban tartott - írta hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap kormányzati tisztségviselők bejelentésére hivatkozva.

MTI

A rendkívül mérgező mustárgázzal megtöltött lövedékeket néhány héttel ezelőtt a líbiai felkelők fedezték fel. A szóban forgó két létesítmény ma már napi 24 órás felügyelet alatt áll, és pilóta nélküli repülőgépekkel is őrzik őket - írja a The Washington Post

Az amerikai titkosszolgálat rögtön nyomozni kezdett az ügyben, azt kutatva, hogy tehetett szert Líbia a lövedékekre. Az első "gyanúsított" Irán volt - állította több forrás egybehangzóan a Washington Postnak. "Elég biztosak vagyunk benne, hogy tudjuk", az egyedi tervezésű lövedékeket Iránban gyártották, kifejezetten Líbia számára - mondta egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú amerikai tisztségviselő.

Mohammed Dzsavad Laridzsáni, Irán legfelsőbb vezetőjének egyik tanácsadója a feltételezésekkel kapcsolatban kijelentette: "az ilyen magyarázatokat az Egyesült Államok találja ki, hogy kiterjessze Irán-fóbiáját a régióra és az egész világra. Ez biztosan csak egy újabb megalapozatlan történet, amelynek célja az iszlám köztársaság démonizálása".

Az elmúlt hetekben az ENSZ atomenergia-ügyi megfigyelői olyan információkat hoztak nyilvánosságra, amelyek megerősítették a nemzetközi közösségben régóta élő gyanút, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy atomprogramja békés célú. Az iráni nukleáris program miatti feszült helyzetet tovább ronthatja az, ha bebizonyosodik, hogy az iszlám köztársaság küldte a speciális gránátokat Líbiának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!