Külföld

2011.11.17. 10:24

Támadást tervezhettek a német neonácik politikusok és közéleti személyiségek ellen is

Feltételezések szerint politikusok, illetve bevándorlói háttérrel rendelkező, közéleti személyiségek ellen is támadást tervezett az elmúlt hét végén felszámolt, legkevesebb 10 gyilkosság elkövetésével vádolt német neonáci csoport.

MTI

A szövetségi bűnügyi hivatal csütörtök reggeli közlése szerint erre utalhat, hogy a merénylők kiégett zwickaui lakóházában egy 88 nevet tartalmazó listára bukkantak. A listán a többi között néhány olyan parlamenti képviselő neve szerepelt, akik a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselői voltak. A 88 feltüntetett személy között volt több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője is.
   
A szövetségi főügyész egy csütörtöki interjúban ugyanakkor azt hangoztatta: a lista nem jelent egyértelmű bizonyítékot a tervezett támadásokra. Erre viszont az egyik érintett Bundestag-képviselő úgy reagált: "Biztos, hogy nem karácsonyi üdvözletet akartak küldeni nekünk". A bűnügyi hivatal mindenesetre rendkívül komolyan vette az ügyet, minderről azonnal tájékoztatta a parlamentet, és külön vizsgálatot kezdett.
   
A 2000 és 2007 között Németországban élő külföldiek ellen elkövetett, de csak a közelmúltban feltárt brutális neonáci gyilkosságsorozat nyomán növekszik a félelem a helyi muzulmán, illetve török szervezetek körében. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa nagyobb védelmet követelt az államtól a szélsőjobboldallal szemben. Aiman Mayzek, a testület elnöke egy csütörtöki interjúban arról számolt be, hogy a különböző muzulmán intézmények, valamint szervezeteik fokozottabb védelmét kérték a német biztonsági hatóságoktól. Mayzek közölte, hogy a belügyminisztérium ígéretet tett erre.
   
Hasonló követeléssel állt elő Kenan Kolat, a több mint 3 milliós németországi török közösség vezetője is. A neonácik által meggyilkoltak között 8 török kisvállalkozó volt. Kolat felvetette azt is, hogy a rasszizmus minden formája ellen az eddiginél szigorúbb törvényekre lenne szükség. A németországi török közösség a szélsőjobboldal ellen keményebb és határozottabb fellépést követel - hangoztatta a ZDF televíziónak nyilatkozva Kenan Kolat. Több újság ugyanakkor arról számolt be, hogy Törökországban egyre nagyobb aggodalommal szemlélik a Németországban történteket.
   
Christian Wulff államfő bizalmas találkozóra hívta meg a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező neonáci csoport által meggyilkolt személyek hozzátartozóit. Az államfő meghívót küldött a kormány képviselőinek, valamint a parlamenti frakciók vezetőinek is. Több ellenzéki parlamenti képviselő azt sürgette, hogy rendezzenek hivatalos állami temetést az évekkel ezelőtt meggyilkoltaknak.
   
Több szakértő annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtek rendkívüli módon árthatnak Németország nemzetközi tekintélyének, és hátrányosan befolyásolhatják gazdasági vonzerejét is. Az ország mostanáig a bevándorlók, illetve külföldi munkavállalók egyik legkedveltebb célállomásának számított, a feltárt neonáci bűncselekmény-sorozat azonban a jövőben elriaszthatja a potenciális bevándorlókat - vélekedtek a szakértők, akik szerint ennek ellensúlyozása érdekében arra van szükség, hogy a politika, illetve a biztonsági hatóságok kerüljék azt a látszatot, hogy "a jobb szemükre vakok". Elismeréssel szóltak ugyanakkor arról, hogy Angela Merkel kancellár félreérthetetlen harcot hirdetett a szélsőjobboldal ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!