Külföld

2011.12.12. 06:35

A Robin Hood vendéglő önkéntesei

Montréal - A Robin Hoodról elnevezett kanadai vendéglőt főként önkéntesek működtetik, a nyereséget pedig a rászorulóknak adják.

MTI

Jótékonysági szervezetként működik a kanadai Montréal városának egyik étterme, amelyet Robin Hoodról, a brit erdők gazdagokat sarcoló és szegényeket segítő legendás íjász betyárjáról neveztek el (pontosabban franciául Robin des Bois-ról, az erdők Robinjáról). Ebben a vendéglőben önkéntesek (is) főznek a konyhában és szolgálnak fel az asztaloknál, és a nyereség a rászorultakat támogató civil szervezetek eszközeit gyarapítja.

A rugalmasan szervezett kísérlet sikeresnek tűnik. Az önkéntesek akár egyetlen estére is bejelentkezhetnek a szolgálatra, és ehhez részükről nincs szükség sem a szaktudás igazolására, sem írásos kötelezettségvállalásra. A módszer a közhasznú szervezetként működő étterem alapítója, Judy Servay ötlete.

A hölgy korábban 12 éven át egy reklámvideókat gyártó cég élén állt, és többek között karácsonyi ünnepségeket rendezett hajléktalanok számára. Eközben jött rá, hogy sok ember, bár kész részt venni valamilyen jótékony tevékenységben, nem feltétlenül rendelkezik elég idővel ahhoz, hogy kapcsolatba is lépjen azokkal, akiknek nélkülözését enyhíteni szeretné - esetleg nem is vágyik erre.

Judy Servay 2006-ban eladta cégét, majd miután egy időt Afrikában töltött, egy szponzor 50 ezer dolláros adományának és ugyanakkora kölcsönének segítségével létrehozta jótékonysági éttermét. Beszámolója szerint kezdetben néhány hétig saját édesanyja is beállt segítőnek, aztán a legkülönbözőbb emberek jelentkeztek: akadt köztük mentőorvos és egy hirdetőcég vezetője is beállt az alkalmi munkatársak közé.

A Robin Hood e segítőknek köszönhetően 2010-ben 20 ezer dollárt juttathatott a rászorulóknak. A vállalkozás kockázatos, az étterem ugyanis jó minőségű fogásokat szolgál fel mérsékelt áron, és tartani akarja a szintet. Gyakran lépnek fel benne ismert montreali művészek - akik mellesleg készek közreműködni a konyhában vagy beállni pincérnek is. Minden este nyolc önkéntes dolgozik nyolc szakképzett alkalmazott irányítása alatt, és a lista napról napra bővül.

Az önkéntes munka a jótékonysági motivációk mellett jól is jön az álláskeresőknek, mivel az önéletrajzokban jó pontot jelenthet, a CV így vonzóbb lehet. A Robin Hood szíves közreműködői között zenészek is akadnak. Valóságos sereget tesznek ki azok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez: a listán már 4500 név szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!