Külföld

2011.12.21. 13:08

Havel koporsóját a Hradzsinba szállították: tízezres gyásztömeg kísérte

Csehország szerdától háromnapos gyásszal búcsúzik Václav Haveltől, a vasárnap elhunyt volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnöktől, drámaírótól és emberjogi harcostól. Az exállamfő koporsóját, amely hétfőn és kedden a Prágai Útkereszteződések nevet viselő óvárosi kulturális-szellemi központban, az egykori Szent Anna kolostorban volt felravatalozva, gépkocsival átvitték a Hradzsinba.

MTI

A gyászmenet több mint tízezer emberből állt. A Havel koporsóját szállító gépkocsi mögött az elhunyt elnök özvegye, Dagmar Havlová haladt. Az útvonal mentén ezrek álltak, s színültig megtelt emberekkel a Vár előtti tér és a környező utcák is. 
   


A gyászmenet két szakaszra volt osztva. Az első szakasz, a "civil" menet - a Szent Anna kolostorból a Hradzsinba - a Loretói téren ért véget, ahol a várőrség kaszárnyájában a koporsót lovakkal vontatott ágyútalpra tették át. Történelmi ágyútalpról van szó, amelyen 1937-ben a csehszlovák állam megalapítójának, Tomás Garrique Masaryknak a koporsóját is szállították.
   


A második, "hivatalos" szakaszban már a cseh hadsereg katonáinak díszsorfala között és vezető cseh politikusok - Václav Klaus államfő, Miroslava Nemcová és Milan Stech házelnökök, Petr Necas kormányfő - kíséretében a várba vitték, ahol az Ulászló-teremben újra felravatalozzák. A koporsót cseh állami zászlóval takarták le, s a menetben katonák történelmi zászlókat is vittek.
   
Amikor a Havel koporsóját szállító hat fekete kladruby ménnel vontatott ágyútalp a Hradzsin kapujához ért, a tömeg hosszú percekig tapsolt. A fejek felett néhány cseh és egy-két szlovák zászlót is látni lehetett. A Várban megkondultak a Szent Vitus-székesegyház harangjai.
   
Václav Klaus a kegyeleti aktus végén elmondott beszédében hangsúlyozta: Havel neve örökre összefonódott a szabadsággal, s az egész világban jelképe lett a kelet-európai rendszerváltásnak. Rámutatott, hogy Havelnek rendkívüli érdemei vannak Csehország nemzetközi elismerésében és betagozódásában az európai integrációs csoportosulásokba. "Václav Havel, az ember meghalt. Művei, gondolatai tovább élnek, érdemes tanulni belőlük" - szögezte le a cseh államfő.
   
Az állami gyász keretében a középületeken országszerte félárbocra eresztették az állami lobogókat és a fekete lobogót is kitűzték mellé. Fekete lobogó leng a Hradzsin felett is. A cseh közszolgálati televízió és rádió is módosította műsorát.
   
Václav Havel temetésére pénteken délben kerül sor, s a gyászszertartás mintájául Masaryk temetése szolgál. A kegyeleti szertartáson Schmitt Pál köztársasági elnök is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!