Külföld

2012.01.02. 17:32

Afrikai diktátort támogat a Coca-Cola?

Aktivisták azzal vádolták meg a Coca-Cola vállalatot, hogy támogatja Szváziföld uralkodóját, III. Mswati királyt - közölte hétfőn a The Guardian című brit napilap hírportálja.

MTI

Az üdítő-óriásvállalat összevont gyárat üzemeltet Afrika egyik utolsó királya által irányított országban. III. Mswati nemrég meglátogatta a Coca-Cola atlantai székhelyét, kiváltva ezzel a politikai aktivisták nemtetszését, akik az emberi jogok megsértésével és a nemzeti vagyon fosztogatásával vádolják a királyt. "A Coca-Colának tudnia kell, hogy rossz üzletet köt rossz emberrel (...) Bevételeik nem segítik az átlag szváziföldit, miközben a király napról-napra gazdagabb lesz" - mondta Mary Pais Da Silva, a Szváziföldi Demokrácia Kampány koordinátora. Az aktivista felszólította az amerikai óriásvállalatot, hogy hagyja el az országot.
   
A Coca-Cola azt állítja, hogy a király nem kap nyereséget vagy jutalékot a cég szváziföldi működése után, ugyanakkor aktivisták becslései szerint a világ legnagyobb italcége a szváziföldi GDP mintegy 40 százalékát adja. A vállalat elismerte: nem tudja, hogy a kormány miként használja fel a cég által adóként befizetett pénzt.    
   
A királynak 13 felesége van, s mintegy 100 millió dolláros vagyonával a világ egyik legszegényebb országát irányítja, ahol a legtöbb ember mélyszegénységben él. Szváziföldön betiltották a pártokat, az emberi jogi aktivistákat pedig rendszeresen letartóztatják, bebörtönzik és megkínozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!