Külföld

2012.01.04. 19:15

Gyerekek is meghalnak az elhagyott fegyverek miatt Líbiában

Főleg a gyerekek fizetik meg az árát annak, hogy Líbiában Moammer Kadhafi megbuktatása után sok helyen szanaszét hevernek fel nem robbant lövedékek és aknák - jelentette kedden a CNN amerikai hírtelevízió.

MTI

A tudósítás szerint egy civil szervezet, amely taposóaknák használata ellen küzd, csaknem száz olyan esetet jegyzett föl csak Zenten és Miszráta körzetében - vagyis a harcok sújtotta területeknek egy nagyon kis részén -, amelyben valaki megsebesült vagy meghalt a polgárháborúból hátrahagyott fegyverektől. További 45 esetről szereztek tudomást a fővárostól, Tripolitól nyugatra elterülő hegyvidék falvaiból, és próbálnak adatot gyűjteni az ország többi részéből.
   
Júniusban a keleti országrészben, Adzsdábíjában meghalt egy hároméves gyerek, ötéves testvére és apja, miután a kisfiú bevitt egy kézigránátot a házba, és kihúzta belőle a biztosítószeget. Három másik gyerek és az anya súlyosan megsebesült a robbanásban.
   
Az érintett területek megtisztításával egyidejűleg civil szervezetek felvilágosító kampányt folytatnak iskolákban, nőszervezeteknél, sőt olykor házról házra járva, hogy elejét vegyék a hasonló eseteknek.
   
Szakemberek elmondták: amióta véget értek a harcok, megszaporodtak a hátrahagyott fegyverek okozta balesetek, mert sokan visszatértek otthonukba, és sokszor a romok eltakarítása közben következik be váratlanul robbanás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!