Külföld

2012.01.21. 07:59

Marihuána-illat terjengett a lengyel parlamentben

Varsó - Marihuána illatú füstölőt gyújtott meg pénteken a lengyel parlamentben a baloldali Palikot Mozgalom vezetője, aki a héten bejelentette, hogy a szejmben füves cigivel nyitja meg a vitát a kábítószerellenes törvényről.

MTI

Janusz Palikot a cannabis jelenlétét hiányoló újságíróknak elmondta, hogy a füstölő "tartalmaz minimális, legális mennyiségű füvet". Szerinte érdemes volt ekkora felhajtást csinálni, mert "sokan többet tudtak meg a létező problémáról, ami nagy előrehaladás a legalizáció irányában".

A szejmbeli kábítószer-használat bejelentése fokozott biztonsági intézkedések bevezetését vonta maga után. Ewa Kopacz, a szejm elnöke az ügy kivizsgálására kérte fel az ügyészséget, mert "egy parlamenti képviselő a törvény megszegését tervezte a szejmben".

Az eseménynek nagy visszhangja volt Lengyelországban, de az elemzők nagy része gyerekes, figyelemfelkeltő akciónak nevezte.

Palikot Mozgalma egy új kábítószer-függőség megelőző törvénytervezetet készített elő, amely nem tér ki a minimális mennyiségű drog legalizásására.

A konzervatív Szolidáris Lengyelország párt pénteki sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a kábítószertörvény szigorítását kezdeményezi, és 5-25 éves börtönbüntetéssel.     Lengyelországban a hatályos törvények szerint az ügyészség vagy a bíróság elállhat a büntetőeljárástól, amennyiben kis mennyiségű kábítószerről van szó, saját felhasználásra, és a tettnek nincs jelentős társadalmi hatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!