Külföld

2012.01.21. 11:01

Pornó miatt ítéltek halálra egy iráni programozót

Úgy tűnik, már csak a csoda segíthet azon a 35 éves programozón, akit hamarosan kivégeznek Iránban. A férfi bűne annyi, hogy elkészített egy képfeltöltő szoftvert, amit a tudta nélkül pornóképek terjesztésére is használtak.

Napló Online

Enyén fogalmazva is szabályozzák az internethasználatot Irában: nemcsak hogy figyelik a felhasználókat, hanem a rendszernek nem tetsző weboldalakat bezárják. Az iráni hatóságok a saját internet ötletétől sem riadtak vissza, s mindent megtesznek, hogy kordában tartják a felhasználókat - számol be az index.hu.

Az ország szigorának egyik bizonyítéka, hogy halálra ítéltek egy iráni webporgramozót, Saeed Malekpourt, mert megsértette az iszlámot - olvasható a gizmodo.com oldalon. Malekpourt 2008 októberében civil ruhás tisztek szállították a teheráni Evin börtönbe, ahol egy évet töltött magánzárkában, sőt ügyvéddel sem találkozhatott. 2011 júniusában a nemzetközi kampány és egy új szakértői vélemény miatt a bíróság elhalasztotta a halálbüntetést és bírósági vizsgálatot rendelt el, amely most véget ért.

Egy évvel az elfogása után a 35 éves programozó megjelent az állami televízióban és beismerte, hogy több, pornóval összefüggő bűncselekményt követett el. A bíróság felnőtt anyagok tervezéséért és moderálásáért ítélte halálbüntetésre. Később Malekpour börtönből kijutattott levelében azt állította, hogy kényszerítették a vallomásra.

Mint az index.hu írja: Malekpour Kanadában lakik, 2008-ban csak azért látogatott haza, hogy beteg édesapját láthassa. Bűne, hogy elkészített egy képfeltöltő szoftvert, amit a tudta nélkül pornóképek terjesztésére is használtak. A testvére szerint a bíróság megerősítette a halálbüntetés tényét, annak ellenére, hogy az egész ügy tele van ellentmondásokkal. A kivégzést a héten hajtják végre. 

Az Amnesty International adatai szerint Irán legalább 600 halálbüntetést hajtott végre 2011 januárjától november végéig - számolt be a Guardian.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!