Külföld

2012.01.16. 20:25

Üzemanyagár-csökkentést jelentett be az elnök

Lagos - Az üzemanyag árának 30 százalékos csökkentését jelentette be hétfőn a nigériai elnök, hogy az országot megbénító, egy hete tartó országos sztrájk feladására bírja a szakszervezeteket.

MTI

Goodluck Jonathan tévényilatkozatában közölte, hogy a kormány folytatni fogja az olajipari szektor deregulációját, de tekintettel a nehézségekre, közel 30 százalékkal csökkenti a benzin árát. Hozzátette, hogy "a biztonságot érintő súlyos információk" birtokába jutott, amelyek szerint a szakszervezeteken kívüli elemek megpróbálják rossz útra terelni a sztrájkot.
   
A szakszervezetek még az elnöki bejelentés előtt közölték, hogy felfüggesztik a tüntetéseket, mert túl veszélyessé váltak, de az országos munkabeszüntetési akciót nem hagyják abba.
   
Bár nem mozgósítottak tüntetésre, hétfő reggel mintegy ezer ember gyűlt össze gépkocsikkal egy úton, amely a demonstrációk központjául szolgáló lagosi helyszín mellett fekszik. Katonák érkeztek ugyanoda páncélozott gépkocsikkal, s megpróbálták elvontatni a kamionokat, de a tüntetők újra tömegbe verődtek. A katonák végül könnyfakasztó gránátokkal és éles lövésekkel kényszerítették futásra a demonstrálókat. Az érdekvédelmi szervezetek ennek nyomán úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a meghatározatlan időre meghirdetett általános sztrájkot is. Egyúttal arra kérték a munkavállalókat, hogy vegyék fel a munkát.
   
Nigériában az után bontakozott ki tiltakozó mozgalom és országos sztrájk, hogy a kormány január 1-jei hatállyal váratlanul megszüntette az üzemanyagárak állami támogatását. A húsz éve fennálló szubvenciók felszámolásának a következtében a benzinárak több mint a duplájára - a literenkénti 65 nairáról legalább 150 nairára (0,93 dollár) - szöktek fel. A szubvenció megszüntetésétől a kormány legalább évi hatmilliárd dollár megtakarítást remélt.
   
A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet követeltek.
   
Afrika legnépesebb - 160 milliós - állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi 2,4 millió hordóval, de szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt benzinimportra szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!