Külföld

2012.02.22. 07:26

A görög parlament csütörtökön szavaz az adósságcsökkentésről

Athén - Csütörtökön szavaz a görög parlament arról az adósságcsökkentő tervről, amelynek értelmében az ország magánhitelezői a kezükben lévő 200 milliárd eurónyi görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát (107 milliárd euró) írják le - közölték athéni kormányforrásból.

MTI/AFP

A terv végrehajtására vonatkozó törvénytervezetet kedd este nyújtotta be a kormány az athéni parlamentnek, miután Lukasz Papademosz miniszterelnök hazatért az euróövezeti tagországok pénzügyminiszteri tanácsának brüsszeli üléséről és kormányával tanácskozott.

A görög törvényhozás csütörtökön soron kívül szavaz a törvénytervezetről.

Az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei maratoni ülést követően, kedd hajnalban állapodtak meg a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatást és a GDP-arányos görög államadósság 120,5 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig a jelenlegi 160 százalék körüli szintről. Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le; ennek feltételeit is az ülésen véglegesítették. A megállapodás Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja és megerősíti Görögország helyét az euróövezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!