Külföld

2012.02.07. 06:25

Betongolyó után bűzös-trutymós söprűvel?

A betongolyó után a bűztrutymós söprű az indonéz államvasút legújabb találmánya a vonattetőn utazni vágyók ellen.

MTI/Napló-online

Nem mintha a sárgadinnyényi betongolyók nem lennének sikeresek. Eddig ezek bizonyultak a leghatásosabb fegyvernek, lengőteke-elven működnek: láncról lógnak le a pályára. A súlyos gömbök nem sokkal vannak magasabban a vonatok tetejénél, és az azokon "szörfözőket" ki-, le- vagy agyonüthetik. A fájdalmasnak és halálosan balesetveszélyesnek tűnő újításra azután fanyalodott az indonéz vasút, hogy jó pár más megoldással kudarcot vallott, ugyanakkor szeretne véget vetni annak, hogy évente több tucatnyi "tetőző" hal meg vonatbalesetben.

A golyók futballkapuszerű állványokról lógnak a pályára. A förtelmes bűzű ragaccsal gazdagon bevont, már-már biológiai fegyvernek minősíthető söprűk szintén automatikusan, felfüggesztve csapkodnák meg a tetőn utazókat és kennék be őket. Próbaüzemük a héten vérható a Jakarta-Bogor vonalon - adta hírül a brit Metro újság.

A vonatozás "felső tízezre" ellen bevetett korábbi fegyverek között volt, hogy a vasutasok befújták a tetőzőket vörös festékkel, kutyákkal kergették le őket, szögesdróttal vonták be a kocsik tetejét - mindhiába. A hatóság még muszlim papok segítségét is kérte, beszéljenek a vakmerő vonatozók lelkére, hogy azok felhagyjanak utazási szokásukkal, de ez se vezetett eredményre, ami amúgy nem nagy csoda, mivel a szerelvények belseje heringeskonzerveket lepipálón zsúfolt, bennük utazni még a tetőnél is kényelmetlenebb, ráadásul rendkívül izzasztó, míg a vonat "emeletén" biztos a léghűtés.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!