Külföld

2012.02.17. 19:10

Kínos okok miatt mondott le Christian Wulff?

Christian Wulff lemondásában hátterében sokminden áll: állami pénzen történő nyaralás, kedvező hitelfelvétel, vesztegetés...

MTI

Christian Wulff az államfői hivatalban, a berlini Bellevue kastélyban délelőtt rövid sajtónyilatkozatban jelentette be lemondását. Hangsúlyozta: nem csupán a többség, hanem egy széles többség bizalma és támogatása szükséges az államfői feladatok ellátásához, de ez a bizalom és vele együtt cselekvési képessége "tartósan kárt szenvedett", ezért visszalép, és ezzel lehetővé teszi az utódlás kérdésének mielőbbi rendezését.

"Hibákat követtem el" - mondta Wulff, hozzátéve, hogy mindig őszinte volt. Hangsúlyozta: meggyőződése szerint az utóbbi hetekben felmerült ügyek jogi természetű tisztázása "a legteljesebb mértékben felmenti" a vele szemben megfogalmazott vádak alól. Hozzátette: sértő volt számára és felesége számára az a mód, ahogyan a sajtó az utóbbi hetekben tálalta a személyéhez kötődő híreket.

A lemondás egy két hónapja dúló küzdelem végére tesz pontot. Christian Wulff körül hetek óta fogyott a levegő, a végső lökést a hannoveri ügyészség csütörtök esti, a mentelmi jog feloldására vonatkozó közleménye adta meg.

A sajtó - nevezetesen a legnagyobb példányszámú országos német napilap, a Bild - december közepén szellőztette meg Wulff lakásvásárlási kölcsönét. Az államfő ismerőse segítségével rendkívül kedvező feltételek mellett kapott kölcsönt. A cikket megjelentető újság vezetőjét megfenyegette, hogy ne jelentessék meg az írást. Wulff fenyegető üzenetet hagyott a főszerkesztő telefonjának hangpostáján. Ez elindította azt a lavinát, amely végül képletesen szólva maga alá temette a magas, jó kiállású kereszténydemokrata politikust.

Az állami pénzen történő nyaralása sem vetített rá jó fényt. Évekkel ezelőtt, az akkor általa vezetett alsószászországi kormány pénzén utazott el egy barátjával egy szigetre nyaralni.

Az 52 éves politikus volt a legfiatalabb szövetségi elnök, és ő töltötte be a legrövidebb ideig - összesen 598 napig - a tisztséget. Az egyelőre kérdéses, hogy megkaphatja-e a volt államfőknek járó évi 199 ezer eurós tiszteletdíjat. Utódját 30 napon belül, legkésőbb március 18-ig, kell megválasztani, az államfői feladatokat addig a Bundesratnak, a törvényhozás felsőházának elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU vezetője látja el. A szövetségi elnököt a törvényhozás alsóházának (Bundestag) képviselőiből és a tartományok azonos számú küldötteiből álló szövetségi közgyűlés választja meg.

A jelölt kiválasztása során a kormányzó koalíció politikai oldalakon átívelő együttműködésre törekszik, a cél az, hogy a következő államfő többpárti jelölt legyen - mondta Angela Merkel kancellár. Berlini értesülések szerint a konzervatív-liberális koalíció pártjainak vezetői - a CDU-t irányító kancellár, Horst Seehofer, valamint Philipp Rösler, a liberális FDP elnöke - már péntek este megkezdik az egyeztetéseket, és a hétvégén bevonják a legnagyobb ellenzéki erőt, a szociáldemokrata pártot (SPD), valamint a Zöldeket.

A Baloldal pártjával a koalíció nem tervez együttműködést, a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből kifejlődött parlamenti párt ezt erősen kifogásolta és összpárti jelölt kiválasztását szorgalmazta. Az SPD és a Zöldek üdvözölték a kezdeményezést.

A lehetséges jelöltek köre óráról-órára bővül. Péntek este koalíciós körökben többek között Wolfgang Schäuble CDU-s pénzügyminiszter és Andreas Vosskuhlének, az alkotmánybíróság elnökének neve is felmerült. Korábban a német sajtó arról írt, hogy legjobb esélyekkel a legutóbbi, 2010-es államfőválasztáson az SPD és a Zöldek által jelölt Joachim Gauck párton kívüli evangélikus lelkész, keletnémet polgárjogi harcos, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetője rendelkezhet. Esélyesnek tartják még többek között a jobb- és baloldalon egyaránt köztiszteletnek örvendő Norbert Lammertet (CDU), a Bundestag elnökét és az ugyancsak széles körben elismert Thomas de Maiziere védelmi minisztert (CDU).

A jobb- és a baloldal közti konszenzussal eddig egyszer választottak államfőt Németországban: 1989-ben az akkor ellenzékben lévő szociáldemokraták nem állítottak ellenjelöltet a második mandátumáért ringbe szálló Richard von Weizsäckerrel, az először a CDU színeiben megválasztott elnökkel szemben.

A német államfő túlnyomórészt ceremoniális funkciókat lát el, legfőbb feladata a nemzet egységének képviselete és az erkölcsi példamutatás. E szerepben számos megfigyelő szerint Weizsäcker érvényesült a legjobban, emberségével, polgárközeli magatartásával, a múlt kollektív bűneiért érzett és mutatott őszinte megbánásával, az egykori ellenségek felé kinyújtott békejobbjával bel- és külföldön a legnépszerűbb államfője lett Németországnak.

Wulff mentelmi joga a lemondással automatikusan megszűnik, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat az ügyészségi vizsgálat a kereszténydemokrata politikus ellen. Az eljárás várhatóan már szombaton megindul. "Abból indulunk ki, hogy a mentelmi jog holnap megszűnik" - fogalmazott pénteken a hannoveri ügyészség szóvivője. Részleteket nem közölt a tervezett eljárásról. Sajtóbeszámolók alapján az ismert, hogy a hatóság Wulff és David Groenewold filmipari vállalkozó kapcsolatát kívánja megvizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!