Külföld

2012.02.17. 10:35

Magyarország támogatja Grúzia NATO-csatlakozását

Magyarország egyértelműen támogatja Grúziát a NATO-csatlakozás útján - közölte Nika Gilauri grúz miniszterelnök grúz újságírókkal budapesti látogatásakor.

MTI

Az apsny.ge grúz hírportál pénteki tudósítása szerint Gilauri úgy fogalmazott, Budapest támogatása "még egy voks Grúzia mellett, amely a szövetség tagjává kíván válni", és reformokat hajt végre ennek érdekében.

A grúz miniszterelnök csütörtökön Budapesten egynapos látogatásán tárgyalt Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel.

A grúz média szerint Nika Gilauri hangsúlyozta, hogy minden budapesti megbeszélésén a magyar tárgyalópartnerek részéről egyértelmű volt a támogatás Grúzia NATO-csatlakozását illetően. Magyarország emellett támogatja Grúzia területi egységét és szuverenitását, illetve elítéli az ország feldarabolására irányuló kísérleteket, aminek minden budapesti megbeszélésen egyértelműen hangot adtak a magyar politikai vezetők - tette hozzá.

A nyugati katonai szövetség 2008-as áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján azzal kecsegtette Grúziát, hogy a NATO tagja lehet. A NATO részéről azonban a lelkesedés alábbhagyott, miután négy hónapra rá kitört az orosz-grúz fegyveres konfliktus, és orosz csapatok vonultak be Grúzia szakadár területére, Dél-Oszétiába. A NATO mindemellett - miként az EU is - következetesen kitart elvi álláspontja mellett, hogy Abházia és Dél-Oszétia Grúzia szerves részét képezi.

Tavaly novemberben Tbilisziben tartotta ülését a NATO-Grúzia Bizottság, s akkor Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megerősítette, hogy érvényben marad a bukaresti NATO-csúcson született döntés Grúzia majdani felvételéről, de Tbiliszinek belpolitikai, gazdasági reformokat kell végrehajtania, hogy "belépőjegyet" kapjon a szervezetbe. Rasmussen a NATO-tagság feltételeként szabta, hogy Tbiliszinek fejlesztenie kell választási rendszerét, amelynek garantálnia kell az egyenlőséget valamennyi jelölt és valamennyi választó számára. Grúziának emellett ki kell alakítania a kisebbség véleményét tisztelő, a szólás- és sajtószabadságot, valamint a bíróságok függetlenségét biztosító politikai kultúrát - mondta a NATO-főtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!