Külföld

2012.02.16. 14:32

Martonyi János olasz kollégájával tárgyalt Rómában

Az uniós kérdések, a kétoldalú kapcsolatok és a közös érdeklődésre számot tartó nemzetközi témakörök kerültek napirendre Martonyi János külügyminiszter és olasz hivatali kollégája, Giulio Terzi di Sant'Agata csütörtöki római látogatásán.

MTI

Az olasz külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélés előterében a fiskális fegyelemmel, a gazdasági növekedés újraindításával és az EU-bővítési folyamattal kapcsolatos kérdések álltak.

Martonyi János beszámolt vendéglátójának azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány tett Budapest és az uniós intézmények közötti tárgyalásokon megfogalmazott kötelezettségei teljesítése érdekében. Egyetértettek abban, hogy közös uniós erőfeszítésekkel lehet felszámolni az EU-tagországok előtt tornyosuló nehézségetek.

A két miniszter áttekintette az arab tavasszal és a kényes közel-keleti helyzettel kapcsolatos kérdéskört is. Martonyi János nagyra értékelte azokat olasz erőfeszítéseket, amelyek azoknak a vallási kisebbségeknek, különösen a keresztényeknek védelmét célozzák, amelyek támadások és erőszakcselekmények célpontjai a világ számos országában.

A két tárcavezető megerősítette, hogy mindkét országnak szándékában áll 2013-ban Olaszországban a magyar kultúra, illetve Magyarországon az olasz kultúra évét megrendezni. Az olasz tárcavezető megfogalmazása szerint ez különleges alkalom lesz a két ország amúgy is kiváló kapcsolatainak további erősítésére.

Olaszország az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak A két ország árucsere-forgalmának értéke tavaly elérte a 6 milliárd eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!