Külföld

2012.02.29. 16:12

Megbukott az államfő, de tiszteletdíját megkapja

Az alig 20 hónapi hivatali idő után lemondott német államfő élete végéig tiszteletdíjat fog kapni - közölte szerdán a szövetségi elnöki hivatal, amely érdemben nem foglalkozott az ellátmány csökkentését követelő beadványokkal.

zaol.hu

A hivatal közleménye szerint "teljesülnek a tiszteletdíj folyósításának a feltételei (...) Wulff politikai okokból távozott hivatalából".

Bírálók korábban azzal érveltek, hogy Wulff nem politikai vagy egészségi okból mondott le, márpedig a jogszabály csak ilyen esetekben biztosít ellátmányt (gyakorlatilag nyugdíjat) a mandátumuk lejárta előtt távozó elnökök részére. Wulff esetében azonban kizárólag személyes ok áll a lemondás hátterében, ezért ő nem jogosult a kiemelten magas (mintegy havi 16.500 eurós, 4,6 millió forintos) nyugellátásra - hangoztatták az elnöki nyugdíj folyósításának ellenzői.

Az államfői hivatal mindazonáltal némi engedményt tett a kérdésben. Mint közleményében írja, a volt államfőknek járó (a hivatalban levő szövetségi elnök fizetésével megegyező) évi 199 ezer eurós ellátmányból levonják azt a nyugdíjat, amelyre Wulff korábban, alsó-szászországi tartományi kormányfőként, illetve parlamenti képviselőként szerzett jogosultságot. A végösszeg azonban - a tartományi nyugdíjakkal kiegészítve - 199 ezer euró lesz. Ezt az 52 éves exállamfő élete végéig megkapja.

Christian Wulff február 17-én kényszerült lemondani, miután több vitatott ügye kapcsán mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől a hannoveri ügyészség, korrupció gyanújára hivatkozva. A kereszténydemokrata politikus volt az NSZK legfiatalabb és egyben a legrövidebb ideig hivatalban lévő elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!