Külföld

2012.02.28. 16:44

Portugáliának nem kell több pénz

Lisszabon - Portugália sem több pénzt, sem a fizetési határidő meghosszabbítását nem fogja kérni - hangsúlyozta Vitor Gaspar pénzügyminiszter kedden Lisszabonban.

MTI

A nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) a legújabb felülvizsgálat után zöld utat adott a 78 milliárd eurós portugál hitelcsomag negyedik, 14,6 milliárd eurós részletének kifizetéséhez, amit a következő hónapokban vár a kormány.

A 78 milliárd euró szakértői becslések szerint 2013 szeptemberig elég a portugál államadósság újrafinanszírozásához. Lisszabon elvileg azt tervezi, hogy 2013 második félévében visszatér a hitelpiacokra, számos közgazdász azonban kétli ezt. Néhányuk szerint Portugáliának - Görögországhoz hasonlóan - egy második hitelcsomagra, esetleg adósságleírásra lesz szüksége.

A portugál gazdaság - a kormány jelenlegi várakozásai szerint - 3,3 százalékkal zsugorodik az idén. Korábban csupán 3 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenést valószínűsítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!