Külföld

2012.02.01. 20:21

Újabb gyanúsított a német neonáci sorozatgyilkosság ügyében

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a német hatóságok a tavaly novemberben napvilágra került neonáci sorozatgyilkosság ügyében, a legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint a 31 éves férfi hat gyilkosságban és egy gyilkossági kísérletben nyújthatott támogatást a terroristáknak.

MTI

A német terrorelhárítás (GSG9) egy különítménye által Düsseldorfban elfogott férfival együtt már öten vannak előzetes letartóztatásban a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci csoport tevékenységével összefüggésben. A közleményben Carsten S. néven nevezett férfi a legfőbb ügyészség szerint pénzelte a terroristákat, lőfegyvert és lőszert szerzett számukra annak tudatában, hogy az NSU rasszista gyilkosságokra használhatja a tőle származó eszközöket, és egy ideig neonáci körökben ő volt az egyetlen személy, aki közvetlen kapcsolatban állt a csoporttal.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottat 2003-ig fűzték kapcsolatok a német neonáci szubkultúrához. A dpa hírügynökség értesülése szerint viszont a gyanúsított ugyanaz a Carsten S, aki a napokban ügyvédje útján a nyilvánossághoz fordult és tudatta, hogy 2000-ben szakított a szélsőjobboldallal és azóta elutasítja a szélsőjobboldali nézeteket.

A hatóságok szerint az 1998-ban létrejött NSU meggyilkolt összesen kilenc bevándorló - török, illetve görög - családból származó kisvállalkozót, valamint egy rendőrt, továbbá végrehajtott két robbantásos merényletet, és kirabolt több bankot. A háromfős csoport tavaly novemberben lepleződött le, azt követően, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!