Külföld

2012.03.26. 11:52

Csúcstalálkozó a nukleáris biztonságról

Az állam- és kormányfőknek adott fogadással hétfőn kétnapos csúcstalálkozó kezdődött a nukleáris biztonságról a dél-koreai fővárosban.

MTI

A több mint 50 országból és nemzetközi szervezettől érkezett részvevőket Ri Mjong Bak dél-koreai elnök üdvözölte a szöuli COEX rendezvényközpontban. A tanácskozáson többek között részt vesz Barack Obama amerikai, Dmitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök. Magyarországot Schmitt Pál köztársasági elnök képviseli.

A szöuli már a második ilyen csúcstalálkozó a nukleáris biztonságról. Az elsőt két éve Washingtonban rendezték meg. A tanácskozás részvevői a fogadást követő közös munkavacsorán az azóta elért eredményeket tekintik át a tervek szerint.

A csúcsra Phenjan képviselői nem kaptak meghívást, azon csak olyan országok képviseltetik magukat, amelyek elkötelezték magukat az atomfegyverek elterjedésének meggátolása és a nukleáris anyagok biztonsága mellett.

A csúcstalálkozó második napján a részvevők megvitatják, hogy milyen további intézkedéseket hozzanak a hasadóanyagokkal való visszaélés és szabotázsakciók megakadályozására.

Az értekezlet miatt a legmagasabb, szigorú fokozatra emelték a belbiztonsági készültség szintjét Dél-Koreában. Több tízezer rendőrt vezényeltek ki a rendezvényközponthoz, a repülőterekre, a külföldi képviseletekhez és a szálláshelyekhez, ahol a vendégek laknak. Ugyancsak rendőrök őrzik az összes metróállomást.

Szöuli források nem hivatalos tájékoztatása szerint a következő ilyen értekezlet Hollandiában lesz 2014-ben.

Ri Mjong Bak elnök a részvevőknek egy-egy dél-koreai gyártmányú, lakkozott, gyöngyház berakásos hátoldalú tablet számítógépet ajándékoz. Ez a hagyományos koreai kultúrát és a legújabb internetes technológiát ötvözi - hívta fel a figyelmet a konferenciaszervező titkárság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!