Külföld

2012.03.01. 17:09

ENSZ: a Korán-égetőket meg kell büntetni

Kabul - Az ENSZ Hamid Karzai afgán elnökhöz csatlakozva a bagrami amerikai támaszponton Koránt égetők megbüntetésére szólította fel az amerikai hadsereget csütörtökön, "súlyos hibának" nevezve a történteket.

Kerkai Attila

"A mélységes bocsánatkérés az első lépés, de ezt egy másodiknak is követnie kell, ez pedig a számonkérés" - hangsúlyozta Jan Kubis, az ENSZ főtitkárának afganisztáni különmegbízottja egy sajtótájékoztatón. "A nemzetközi erők csak ezután mondhatják el, hogy bocsánatkérésük őszinte volt."

Bár az incidens miatt Barack Obama amerikai elnök is elnézést kért, országszerte több ezren vonultak utcára tiltakozni. A tüntetések során legalább harmincan meghaltak, köztük két amerikai katona.

Kubis a sajtótájékoztatón sérelmezte az ENSZ Kunduz tartománybeli központja elleni szombati támadást, amelynek következtében a világszervezet alkalmazottait ideiglenesen kitelepítették. Az épületre több ezer tüntető rontott rá, az incidensben öten meghaltak, 66-an - köztük 11 rendőr - megsebesültek.

"Nem mi szentségtelenítettük meg a Koránt, mi mélységesen tiszteljük az iszlámot" - próbálta meg kivonni a világszervezetet a Nyugat-ellenes érzelmek kereszttüzéből a különmegbízott. "Nagyon érzékenyen érintett minket, hogy a nemzetközi haderő megengedte, hogy ilyesmi megtörténjen. Visszautasítottuk és elítéltük a Korán-égetést, és nem számít, hogy tévedés volt" - tette hozzá.

Kubis ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ENSZ a szombati támadás ellenére is együttműködik Kabullal.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) megígérte, hogy a NATO által folytatott vizsgálat után indokolt esetben felelősségre vonják a tetteseket. Ha a Korán-égetők könnyedén megússzák az ügyet, további tiltakozások valószínűsíthetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!