Külföld

2012.03.08. 20:21

Katonai parádéval búcsúztatták Wulffot

Zenés, fáklyás katonai parádéval búcsúztatták Berlinben Christian Wulff volt német államfőt; a korrupció gyanúja miatt lemondásra kényszerült politikus számára rendezett parádét tüntetők tiltakozása közepette tartották meg csütörtök este.

MTI

Az államfői hivatalnak otthont adó Bellevue kastély kertjében rendezett ünnepségen részt vett többek között Angela Merkel kancellár és a kormány több tagja, az alkotmánybíróság és a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - elnöke. A még élő korábbi német államfők előre jelezték, hogy nem kívánnak részt venni Wulff búcsúztatásán, a lehetséges utód, Joachim Gauck pedig nem volt a meghívottak között. Az ellenzéki pártok vezetői sem voltak jelen a parádén.

A katonai parádét megelőző zártkörű fogadáson az államfői hivatal közleménye szerint a szövetségi elnöki feladatokat a törvényhozás felsőházi (Bundesrat) elnökeként ideiglenesen ellátó Horst Seehofer rövid beszédet mondott, amelyben egyebek mellett méltatta Wulff kiállását az emberi jogokért. Beszédet mondott a távozó államfő is, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem töltheti ki hivatali idejét.

Az államfői megbízatás öt évre szól. Az 52 éves kereszténydemokrata politikus 598 napig töltötte be a tisztséget, az NSZK legfiatalabb és a legrövidebb ideig hivatalban lévő szövetségi elnöke volt.

A német hadsereg - a Bundeswehr - őrzászlóalja és katonazenekara által tartott fáklyás, zenés parádé műsorát az ünnepelt közreműködésével állították össze. Wulff kérésére egyebek mellett az Óz, a csodák csodája című film egyik betétdalát, az Over the Rainbow című örökzöld slágert és az európai himnuszt adták elő.

A kastélykert mellett nagyjából 250 tüntető gyűlt össze, ők síppal, füttyszóval, vuvuzelával - dél-afrikai műanyag dudával - próbálták megzavarni az ünnepséget.

Wulff február közepén mondott le, miután a hannoveri ügyészség korrupció gyanúja miatt mentelmi joga felfüggesztését kérte a törvényhozástól. Utódját március 18-án választja meg a Bundestag képviselőiből és a tartományok küldötteiből álló szövetségi közgyűlés. A hat parlamenti párt közül öt közösen Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost jelöli, a hatodik párt - a reformkommunista Baloldal - a nácivadász Beate Klarsfeldet jelöli, aki férjével, Serge Klarsfelddel több náci háborús bűnös felkutatásában és felelősségre vonásában közreműködött. Emellett pedig arról is ismert, hogy 1968-ban egy pártkongresszuson felpofozta Kurt-Georg Kiesinger kereszténydemokrata kancellárt, így akarva ráirányítani a figyelmet a politikus egykori náci párttagságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!