Külföld

2012.03.27. 06:50

Nő a kivégzettek száma

Folyamatosan csökken a halálbüntetést alkalmazó országok száma, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban ennek ellenére is nőtt tavaly, mivel elsősorban a közel-keleti országokban egyre gyakrabban folyamodnak ehhez a büntetési formához - áll az Amnesty International által a halálbüntetésről kedden Londonban kiadott éves jelentésben, amely szerint a siralomházban ülők száma 2011 végén világszerte megközelítette a 19 ezret.

MTI

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely hosszú évek óta küzd a halálbüntetés teljes eltörléséért, 74 oldalas idei összefoglalójában azt írta: a világ 198 országa közül tavaly "legalább húszban" hajtottak végre halálos ítéleteket. Egy évvel korábban 23 országról volt tudható, hogy halálbüntetést alkalmaz, tíz évvel ezelőtt pedig még 31 olyan ország volt a világon, amelyben bírósági ítéletek alapján kivégzéseket hajtottak végre, vagyis egy évtized alatt harmadával csökkent a halálbüntetést alkalmazó országok száma.

Tavaly ugyanakkor 676 kivégzés vált ismertté a 2010-ben bizonyíthatóan végrehajtott 527 halálos ítélet után, és ez az adat nem tartalmazza a Kínában kivégzettek számát, amely az Amnesty International szakértői szerint "több ezer lehetett".

Az AI a keddi világjelentésben felidézte, hogy már 2009-ben beszüntette a becslések közlését a Kínában végrehajtott halálos ítéletek számáról, mivel a kínai hatóságok ezt az adatot továbbra is államtitokként kezelik.

Az emberi jogi szervezet egyben ismét felszólította a kínai hatóságokat a meghozott és végrehajtott halálos ítéletek számának feltárására, annak érdekében, hogy igazolni lehessen azt a hivatalos kínai állítást, amely szerint az elmúlt négy évben jelentősen csökkent a halálra ítéltek és kivégzettek száma Kínában.

Jóllehet a kínai kormány tavaly tizenhárom bűncselekményfajta esetében eltörölte a halálbüntetés alkalmazását, továbbra is kiróható azonban e büntetési típus olyan nem erőszakos bűncselekmények elkövetőire, mint a korrupció és a kábítószer-csempészet - áll az Amnesty International keddi elemzésében, amely szerint Kínában több embert végeznek ki, mint a halálbüntetést még alkalmazó más országokban összesen.

A jelentés szerint Kínán kívül Irán az egyetlen olyan ország a világon, ahol az AI-nak több száz kivégzésről van tudomása. A szervezet szerint a hivatalos forrásokból megerősíthető módon tavaly 360 elítéltet végeztek ki Iránban, de az Amnesty International közölte: megbízható forrásai szerint a hivatalosan nem ismertetett kivégzések száma 2011-ben legalább 274 volt, vagyis mindezek alapján Iránban tavaly legalább 634 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.

Az AI-jelentés szerint a közel-keleti térségben hivatalosan ismertté vált kivégzések 99 százalékát négy országban - Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Jemenben - hajtották végre. Ezekben az országokban tavaly csaknem 50 százalékkal nőtt a kivégzések száma.

Az Amnesty International éves jelentése kiemeli, hogy az Egyesült Államok a nyolc vezető ipari hatalom csoportjának (G8) egyetlen olyan tagországa, ahol tavaly is alkalmazták a halálbüntetést, bár itt is jelentősen csökken a kirótt és végrehajtott halálos ítéletek száma. Az AI adatai szerint 2011-ben 43 elítéltet végeztek ki Amerikában az egy évvel korábban végrehajtott 46 halálos ítélet után. Tíz évvel ezelőtt még 71 kivégzés volt az Egyesült Államokban.

Jelentősen csökken az amerikai bíróságok által kirótt halálos ítéletek száma is: tavaly 78 személyt ítéltek halálra, jóllehet az 1980-as és az 1990-es évtizedben is még évente átlagosan 280 új halálos ítélet született Amerikában.

A G8-tagállamok közül Japánban tavaly - 19 év óta először - nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Az Amnesty International keddi jelentése szerint Európában egyedül Fehéroroszország alkalmazta még tavaly is a halálbüntetést.

A szervezet adatai szerint 2011 végén legalább 18 ezer 750 halálra ítélt ült siralomházakban világszerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!