Külföld

2012.03.26. 07:29

Obama megbékélésre kérte Észak-Koreát

Barack Obama amerikai elnök megbékélésre kérte, de figyelmeztette is Észak-Koreát abban a beszédében, amelyet dél-koreai látogatásán, hétfőn a világpolitikai tanulmányokra szakosodott szöuli Hankuk Egyetemen mondott el.

MTI

Egyenesen a phenjani vezetőkhöz szólva arra kérte őket, hogy "legyen bátorságuk elindulni a megbékélés útján", de figyelmeztette őket: ha ezt nem teszik meg, akkor az álmok meghiúsulnak, és nagyobb lesz az elszigetelődés. "Tudniuk kell - mondta -, hogy a provokációkért többé nem lesz jutalom, annak a korszaknak vége". Obama ezzel arra utalt, hogy volt olyan korszak, amikor engedményekkel próbálták meg leszerelni Észak-Korea harciasságát

"Az önök provokációi, a hajsza az atomfegyver után nem hozza meg a keresett biztonságot, éppen ellenkezőleg, aláássa azt. A vágyott méltóság helyett még nagyobb elszigeteltség lesz a következmény" - jelentette ki.

Az amerikai elnök ismét hangoztatta, hogy atomfegyverek nélküli világot akar. Az Egyesült Államoknak több atomfegyvere van, mint szükséges, megteheti, hogy csökkenti a számukat anélkül, hogy gyengítené ezzel a saját vagy szövetségesei biztonságát - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!