Külföld

2012.03.21. 13:25

Toulouse-i lövöldözés: A merénylő az al-Kaida küldetését teljesítette

Az al-Kaida terrorszervezet öngyilkos merényletre való felkérését visszautasította, de "általános megbízatást" elvállalt franciaországi támadásra az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi - ezt ő maga mondta el a francia belügyminiszter szerint.

MTI

Claude Guéant a TF1 francia kereskedelmi televízió szerda esti híradójában elmondta: a toulouse-i lakásában körbezárt férfi a vele folyamatosan kommunikáló rendőröknek elmagyarázta, hogyan kapott instrukciókat az al-Kaidától, amikor Pakisztánban járt.

Az épületben egyébként, ahol Mohammed Merah elbarikádozta magát, a kora esti órákban kikapcsolták a villanyt és a gázt, este 9 órakor pedig lekapcsolták a környéken a közvilágítást. A France 2 közszolgálati televízió tudósítója szerint a reflektorokkal megvilágított épület bejárata előtt mintegy harminc kommandós sorakozott fel, ami arra utalhat, hogy az elit alakulat feltehetően hamarosan akcióba lép, ha a gyanúsított továbbra sem adja meg magát.

Azt ígérte, este megadja magát


Az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős, a rendőrség által körbezárt férfi azt ígéri, hogy késő este megadja magát a hatóságoknak - közölte Francois Molins francia államügyész egy szerda délutáni sajtóértekezleten.

Az eddig folytatott tárgyalásokról elmondta: Mohammed Merah mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

- Nem mutat semmilyen megbánást, s legfeljebb azt sajnálja, hogy nem tudott még több embert megölni - közölte az államügyész, aki szerint a merénylő elégedetten szólt arról, hogy "sikerült Franciaországot térdre kényszerítenie."

A kommandósok megpróbáltak behatolni a lakásba, de Merah mindannyiszor fegyverrel válaszolt. Az első esetben a merénylő két rendőrt megsebesített, társuk pedig golyóálló mellényének köszönhetően élte túl az akciót - jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója. 

Ezt követően döntött az elit alakulat a hagyományos tárgyalásos megoldás mellett. Merah elmondta, hogy szerdán újabb gyilkosságokra készült. Azt is állította, hogy a merényletek során a kamerájával rögzített felvételeket már feltette az internetre, de ennek egyelőre nem találta semmilyen nyomát az ügyészség.

Ellentmondásos híreket közöltek

Cáfolta a francia belügyminiszter, hogy elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét.

"Cáfolom, nem igaz" - jelentette ki szerda délután Claude Guéant, miután a francia tömegtájékoztatási eszközök ellentmondásos híreket közölték az 1988 októberben született Mohamed Merah állítólagos előállításáról.

A belügyminisztérium utóbb azt közölte: a feltételezett tettessel "a tárgyalások folytatódnak, s még mindig folyamatban vannak".

Délután az I-télé francia hírtelevízió még arról számolt be, hogy a francia rendőrség elit alakulata elfogta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét.

Az I-télé helyszíni tudósítója a francia elnöki hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy előállították a tettest, majd néhány perccel később rendőrségi forrásokat idézve tudatta: még nem fogták el, de a rendőrök már behatoltak abba a lakásba, ahol a férfi elbarikádozta magát, és tárgyalni kezdtek vele. A BFM tv források megjelölése nélkül azt közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, de utóbb nem tudta megerősíteni a hírt.

Közben Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre érkezett, s jelenleg a körülzárt lakóház közelében lévő laktanyában, a merénylő elfogásával megbízott rendőrök székhelyén tartózkodik.

Claude Guéant belügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján Toulouse-ban elmondta, hogy a feltételezett tettessel - aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség hajnalban zárt körbe - időközben megszakadt a tárgyalások. Korábban a férfi állítólag azt mondta, hogy délután megadja magát.

A tárcavezető azt is közölte, hogy az állítólagos merénylő több éve a terrorelhárítási szervek megfigyelése alatt állt.

Az algériai származású francia állampolgárságú gyanúsított három hozzátartozóját - az anyját, a testvérét, valamint az élettársát - délelőtt őrizetbe vették Toulouse-ban. A terrorizmus miatt előállított személyeket négy napig tarthatja előzetesben a francia rendőrség. A belügyminiszter szerint "elővigyázatossági előállításokról" van szó.

A 24 éves gyanúsított a körbezárt házban, egy első emeleti lakásban tartózkodik egyedül, túszokat nem ejtett.

A rendőrség szerint Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár. A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. A feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

.

A toulouse-i sorozatgyilkost - akit a francia rendőrség elit egységei szerda hajnalban egy helyi lakóházban körülzártak - előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani - közölte szerdán a rendőrség.

A rendőrségnek mintegy "15 lehetőséget" kellett megvizsgálnia, s a nyomozók keddig "nem voltak teljesen biztosak" a dolgukban. A titkosszolgálatok végül két listát állítottak össze a potenciális gyanúsítottakról, az egyiken a Toulouse környékén élő radikális ultra-jobboldaliak, a másikon a radikális iszlamizmushoz tartozók szerepeltek.

A rendőrség viszonylag hamar megtudta, hogy a március 11-én megölt tiszthelyettes, a "robogós gyilkos" első áldozata, interneten hirdette meg eladásra a mopedjét, s a hirdetésre több, mint ötszázan klikkeltek rá. A rendőrség visszakereste az érdeklődök IP-címét, s így jutott el a feltételezett tettes testvéréhez, aki bátyja számára keresett motort.

Másik fontos elem volt, hogy a merényletek helyszínén látott Yamaha márkájú T max 530 típusú robogóról fokozatosan egyre több részlet derült ki. Ezek közül döntő volt, hogy egy személy arról érdeklődött a márka egyik forgalmazójánál, hogyan lehet kikapcsolni a járműre szerelt műholdas nyomkövetőt.

 

Élve kell a tettes

Guéant elmondta: "A legfőbb gondunk azt, hogy élve fogjuk el ... hogy olyan körülmények között állítsuk elő, hogy az igazságszolgáltatás elé tudjon állni". Hozzátette: "Jelenleg egy rendőrrel folytat tárgyalást (a feltételezett tettes), és azt mondta, hogy délután megadja magát". A belügyminiszter szerint a férfi "már nem lő", és már "ártalmatlan helyzetbe" került.

"A kockázat, amit eddig jelentett, már nem létezik. De azért továbbra is óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Toulouse-ban a belügyminiszter. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon.

"Tény, hogy kihajított egy fegyvert az ablakon, de lehet nála még több is. Reggel azt állította hogy egy kalasnyikov, egy Uzi típusú izraeli géppisztoly és több revolver is van nála".

 

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival.

 

Evakuálták a körbezárt ház lakóit

Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerdán hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A férfi egy első emeleti lakásban barikádozta el magát.

Claude Guéant belügyminiszter azt közölte, hogy a lakók maguk kérték az evakuálást.

Miután a környező utcákat teljesen lezárták, az újságírók a délelőtt folyamán elsősorban a ház lakóitól telefonon próbáltak arról értesülni, mi történik a körbezárt épületben. A francia tömegtájékoztatási eszközökben a lakásukban rekedt emberek viszont arról beszéltek, hogy maguk is a médiából követik az eseményeket és mielőbb szeretnék elhagyni az épületet. Az evakuálást azonban egy ideig a rendőrség a lakók biztonsága érdekében nem támogatta.

"Több óráig voltam elbarikádozva otthon. Néhány pillanatra kiengedtek kenyeret venni, de aztán a rendőrség már nem akarta, hogy visszamenjek. Most már az egész házat evakuálják. A rendőrök az ablakokon át hozzák ki az embereket. Ez időt vesz igénybe. Reggel hallottunk lövéseket, de azóta minden nyugodt" - mondta egy lakó a France 24 francia hírtelevízióban.

A Le Figaro című lap internetes oldala szerint tűzoltóautók létráin hozták le a lakásokból a lakókat, akiket egy busz várt a ház előtt. Az embereket ismeretlen helyre szállították, ahol rendőrök hallgatják ki őket.

A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő, a 24 éves Mohamed Merah foglalkozása karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah - akit reggel őrizetbe vett a rendőrség - az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel - írt a Le Point.fr.

A tettes "kipakolt" egy újságírónak

Az állítólagos toulouse-i merénylő szerdára virradó éjszaka felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, "az csak a kezdet".

A magát a merénylőnek kiadó férfi éjjel 1 órakor telefonált a France 24 tv-adó főszerkesztőjének. A mintegy 11 perces beszélgetés során elmondta neki, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. Ezek összesen hét ember - köztük három gyermek - életét oltották ki. "Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet" - idézte az újságíró a férfit. Utóbbi hozzátette: "mindent filmre vett", és a felvételek "hamarosan" láthatóak lesznek.

Az újságíró azonnal értesítette a hatóságokat a telefonbeszélgetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!