Külföld

2012.03.23. 09:00

Újabb teherűrhajót indítottak a Nemzetközi Űrállomásra

Újabb teherűrhajót indítottak útnak pénteken a Földtől 350-400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az Edoardo Amaldi csaknem hét tonna felszerelést szállít.

MTI/AP/AFP/dpa

Az űrhajót Föld körüli pályára állító Ariane-5 hordozórakétát közép-európai idő szerint nem sokkal reggel hat óra előtt indították el Dél-Amerikából, a Francia Guyana-i Kourouban lévő űrközpontból.

 

 

Az űrhajó élelmet, ruhát, tisztálkodási szereket - többek között fogkrémet - és alkatrészeket visz az ISS-en dolgozó űrhajósoknak.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tervei szerint az Edoardo Amaldi öt nap múlva köt ki az ISS-en, és szeptember elejéig marad ott. Akkor útnak indítják vissza a Földre, a fedélzetén az ISS-ről átrakodott szeméttel. Az elképzelés szerint a Föld sűrű légkörébe érve a Csendes-óceán fölött elég.

Az Európai Űrügynökség (ESA) azt tervezi, hogy 2014-ig még két teherűrhajót indít hasonló küldetéssel a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!