Külföld

2012.04.11. 19:08

Irán leállította Németországba irányuló olajexportját

Irán leállította Németországba irányuló olajszállításait, és mintegy száz európai uniós vállalat termékeinek importját tiltotta meg - jelentette szerdán az arab nyelvű Al-Alam iráni televízió jól értesült forrásra hivatkozva.

MTI/AFP/AP

Teherán korábban jelezte: más uniós tagállamok esetében is leállítja olajexportját válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, és szankciókkal sújtja az iráni jegybankot. A büntetőintézkedések azt célozzák, hogy a teheráni rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját, amely Irán állítása szerint békés célú, de a Nyugat szerint valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.

Teherán már februárban leállította a nagy-britanniai és a franciaországi olajexportját. Ez a két ország azonban csak elenyésző mennyiségben vásárolt olajat Irántól.

Irán kedden közölte, hogy a Spanyolországnak és Görögországnak sem ad el többé olajat, amelyek már jelentős vásárlóknak számítottak a napi 180 ezer, illetve 100 ezer hordó behozatallal. Később a spanyol külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Madrid gyakorlatilag már február vége óta nem vásárol iráni olajat.

Irán a keddi bejelentéskor közölte, hogy hamarosan hasonló intézkedést hoz Németország és Olaszország esetében is.

Irán naponta 3,5 millió hordó olajat termel ki, és ebből 2,5 millió hordót értékesít külföldön. Ezzel a második legnagyobb OPEC-ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!