Külföld

2012.04.12. 13:18

Kuvaitban istenkáromlásért halálbüntetés jár

Megszavazta a kuvaiti parlament csütörtökön a büntető törvénykönyv olyan értelmű módosítását, hogy ezentúl halállal büntethető az istenkáromlás, valamint Mohamed prófétának és asszonyainak a megsértése.

MTI/AFP

A törvényhozás 46 tagja, köztük a kormány tagjai szavazták meg a szigorítást, amelyet még egy második olvasásban is jóvá kell hagyni, mielőtt a kormány kihirdeti. Négy síita képviselő voksolt ellene, ketten nem voltak jelen a szavazáson, egy szunnita - de a síitákhoz közel álló - képviselő tartózkodott.

A síita képviselők azt kérték, hogy a törvény szigorítása vonatkozzon az ő tizenkét imámjuk megsértőire is, de ezt a szunnita többségű parlament elutasította.

Egy síitát őrizetbe vettek a múlt hónapban, mert megsértette Mohamed prófétát, egyik asszonyát, Áisát és társait. A gyanúsított, Hamad an-Naki azóta őrizetben van, kihallgatása folyik, és bíróság elé kerül. Hétévi börtönbüntetésre ítéltek hétfőn egy szunnitát, aki sértőnek minősített megjegyzéseket tett a síita közösségre a Twitteren.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!