Külföld

2012.04.25. 06:12

Líbia - Törvény tiltja a vallási és a törzsi alapú pártszerveződést

Líbia új párttörvénye tiltja, hogy a politikai pártokat vallási vagy törzsi alapon hozzák létre - közölte az észak-afrikai országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik tagja.

MTI

A testület kedd este állapodott meg az új párttörvényről.

A törvény értelmében egy párt életre hívásához legalább 250 alapító szükséges, más politikai jellegű szervezetek esetében ez a szám száz fő. Fontos feltétel, hogy a pártokat külföldről nem szabad finanszírozni.

A líbiai központi választási bizottság április 11-én sürgette az új párttörvény mielőbbi megalkotását, tekintve, hogy az országban a tervek szerint júniusban alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartanak.

Az ÁNT korábban hatályon kívül helyezte azt az 1972-ben a Kadhafi-rezsim által hozott jogszabályt, amely betiltotta a politikai pártokat. A forradalom győzelme után azonban Líbiában sorra jöttek létre a pártok.

Az arab tavasz nyomán az iszlamista mozgalmak megerősödtek, és fényes választási győzelmet arattak Tunéziában és Egyiptomban. Hasonló eredmény várható a júniusban esedékes líbiai választáson is.

A Kadhafi-korszak vége óta a líbiai iszlamisták, akik állításuk szerint a mérsékelt iszlám ügyét akarják előmozdítani, mind jelentősebb politikai erőnek számítanak az észak-afrikai országban. Ennek ellenére a muzulmán testvérek líbiai mozgalma jelezte, hogy nem kíván közvetlenül részt venni a politikai élet alakításában, hanem a szociális tevékenységre összpontosít, de a közösség tagjait pártalapításra buzdítja. Az év elején megalakult iszlamista Reform és Fejlődés Pártja élére  Háled al-Versefáni, a Muzulmán Testvérek vallási közösség volt tagja került.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!