Külföld

2012.04.04. 16:00

Virágzik a bolgár emberkereskedelem

A feketegazdaságból és a bűnözésből évente 3,5 milliárd leva(hozzávetőleg 1,8 milliárd euró) származik Bulgáriában, ez a hazai össztermék közel 5 százaléka - ismertette a bolgár demokráciakutató központ szerdán.

MTI

Az elemzők rámutattak: bár a bűnözés visszaszorulóban van azóta, hogy az ország 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a gazdasági bűncselekmények közül a közbeszerzések manipulálása, a korrupció, az áfacsalás továbbra is napirenden van.

A legtöbb pénzt az emberkereskedelem és a prostitúció hozza, a belügyminiszter szerint évi 1,2 milliárd levát, amit aztán szállodákban, éttermekben és egyéb szórakozóhelyeken mosnak tisztára.

Az illegális kereskedők újabban inkább alkohol- és cigarettacsempészetre használják titkos szállítási útvonalaikat azóta, hogy Bulgáriában emelték az alkohol- és a dohánytermékek adóját. Ebből tavaly 400 millió leva bevétel származott, a drogkereskedelemből 350 millió.

Az áfacsalások miatt az állam a forgalmi adóból származó összbevételnek nagyjából tíz százalékát veszíti el, ez tavaly 700 millió leva körül volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!