Külföld

2012.05.10. 20:13

Szerbiai választások: nem ismétlik meg a választásokat

Szerbiában nem semmisítik meg a hét végi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek a választásokon - derült ki a központi választási bizottság (RIK) szóvivőjének csütörtöki nyilatkozatából.

MTI/Tanjug

Miodrag Petrovic, akinek szavait a VajdaságMa című hírportál ismertette, hangsúlyozta: a május 6-i választásokkal kapcsolatban nem lehet csalásról beszélni, s mindenkinek, aki ezt állítja, bizonyítékokkal is alá kell ezt támasztani. "A bizonyítékoknak hiteleseknek kell lenniük, s a törvény által megszabott formában kell felmutatni őket. Ott, ahol a RIK megállapítja, hogy az óvás helyénvaló, el is fogadja azt, s megismétli a választásokat azokon a helyeken" - mondta.

Petrovic hozzátette, noha "egyesek arra számítanak", a teljes választási procedúrát nem fogják megismételni.

Meglepetését hangoztatta az állítólagos csalásokkal kapcsolatban Veljko Odalovic, a RIK titkára is, aki a Tanjug szerb hírügynökségnek kiemelte: a választási folyamat teljesen átlátható és nyilvános volt. Odalovic elmondta, hogy egyes szavazókörökben adódtak ugyan gondok, és a RIK-hez is érkeztek óvások, de a testület valamennyit elutasította.

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt csütörtökön azt állította, egy szemeteskukában zsáknyi érvényes szavazatra bukkant, amelyeket (a kormánykoalíció gerincét adó Demokrata Párt utasítására) felcseréltek olyanokra, amelyeken a kormánykoalíció jelöltjeinek neve volt bekarikázva.

Csalásról beszélt szerdán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki azt mondta, követelni fogják a választások minden szinten történő megismétlését. Pásztor kijelentése kapcsán Petrovic azt mondta, a RIK-hez még nem érkezett meg sem Pásztor óvása, sem a választások minden szinten történő megismétlését célzó követelése.

Szerbiában vasárnap elnök- és parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi választásokat tartottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!