Külföld

2012.07.13. 13:07

Veszni hagyják a világ leggyorsabb hajóját (videó)

Az SS United State egykor John F. Kennedyt, Marlon Brandot vagy Grace Kellyt szállította, napjainkban azonban a szétbontás veszélye fenyegeti.

LiveInfo

1952-ben szállt először vízre és már első útján megdöntötte az Atlanti-óceán átszelésének világcsúcsát. New Yorkból három nap alatt és 10 óra alatt érte el Angliát, 10 órával gyorsabban, mint a korábbi utasszállító csúcstartó. Az SS United State 64 kilométer/órás átlagsebességével 1990-ig tartotta a világcsúcsot ezen a vonalon és a vissza úton a mai napig az övé a világcsúcs. 400-szor szelte át az Atlanti-óceánt és több mint egymillió embert hordozott a hátán, köztük olyan jeles személyekkel, mint például John F. Kennedy, Marlon Brando vagy Grace Kelly.

De a légi utasszállítás térhódításával az SS United State kora leáldozott, és 1969-es felújítás során kivonták a forgalomból. A hajó felett azóta lebeg a szétbontás veszélye. Tulajdonosainak azonban nem volt szívük megsemmisíteni a történelem eme darabkáját, ezért a felújítás mellett döntöttek. A hajó megmentésére egy társaság alakult, akik megpróbálják felújítani és szállodává alakítani. A hatalmas szerkezet teljes restaurálása azonban több mint 6 millió dollárba kerül, melyre a nonprofit társaságnak egyelőre nincs kerete. Az idő pedig gyorsan megy, a pénz lassan gyűlik és a társaságnak csupán novemberig van ideje összegyűjteni a pénzt.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!