Külföld

2012.11.16. 16:01

Horvátország ünnepel - hazaérkeztek a felmentett tábornokok

Zágráb - Megérkezett Zágrábba Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornok, miután pénteken felmentette őket annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI

A két tábornokért délután Ante Kotromanovic védelmi és Fred Matic veteránügyi miniszter a kormány különgépével indult Hollandiába. A repülőgép, fedélzetén a felmentett Gotovinával és Markaccsal, azok családtagjaival és ügyvédjeivel nem sokkal 16 óra után landolt a zágrábi Pleso repülőtéren, ahol Zoran Milanovic miniszterelnök, Josip Leko, az országgyűlés elnöke, volt katonatársak és újságírók hada várta.
   
A két nyugalmazott tábornok a repülőtérről a zágrábi Jellasics térre ment, ahol több tízezres ünneplő tömeg várta őket. A fővárosba folyamatosan érkeznek az emberek az ország minden tájáról, ünnepelni és köszönteni a hazájukban mindvégig nemzeti hősként számon tartott katonai vezetőket.   
   
Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!