Külföld

2012.11.16. 20:24

Martonyi: megfelelően alakulnak a magyar-orosz kapcsolatok

Magyarország és Oroszország közötti viták "fokozatosan rendeződnek", így megfelelően alakulnak a két ország kapcsolatai - mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken.

A tárcavezető kiemelte, a magyar-orosz kapcsolatokat "meg kell tisztítani a felesleges konfliktusoktól, vitáktól, érzelmektől", és el kell érni, hogy a két ország viszonyát a kölcsönös tisztelet és a bizalom határozza meg. Ez alapot adhat a mindkét országnak előnyös gazdasági együttműködés kialakításához - mutatott rá.
   
A Déli Áramlat földgázvezetékkel kapcsolatban kifejtette, Magyarország "a térségben rendkívül jelentős tárolási kapacitással rendelkezik", amelyet más államok is használhatnának. Gazdasági szempontból azért is kedvező, hogy rajtunk át halad a fővonal, mert ez bevételi forrást jelent - hangsúlyozta.
   
Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást október 31-én írták alá Budapesten.
   
A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezetéken keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!