Külföld

2012.11.05. 08:28

Megbírságoltak magyarellenes kijelentése miatt egy román politikust

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács pénzbírságot rótt ki Bogdan Diaconu román kormánypárti politikusra, aki januárban azt nyilatkozta, "a magyar címer kihelyezése egy romániai iskolára olyan, mintha náci horogkereszt kerülne egy zsidó tanintézetre".

Napló Online

A kormányzó Szociáldemokrata Párt politikusának 600 lej (36500 forint) büntetést kell fizetnie a magyarokat sértő kijelentés miatt - írta a Krónika című erdélyi magyar napilap.
   
Bogdan Diaconu januárban azután tette a kifogásolt kijelentést, hogy Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumnak és a Segítő Mária Gimnáziumnak is otthont adó épület homlokzatára a felújítás során ismét kikerült a magyar címer, amely eredetileg is az épület dísze volt.
   
Diaconu nyíltan magyarellenes megjegyzéseit annak idején Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, erdélyi magyar politikusok, egyházfők, csíkszeredai önkormányzati képviselők egyhangúlag visszautasították.
   
A politikus ellen egy neve elhallgatását kérő sepsiszentgyörgyi polgár tett feljelentést a diszkriminációellenes tanácsnál. A panaszos juttatta el a Krónikának a hatóság határozatát is, amely bíróságon megtámadható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!