Külföld

2016.09.17. 14:13

Megnyílt a müncheni Oktoberfest

Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál, amelyen a terrorfenyegetettség miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra - a művelet a második ütéssel sikerült, éppen úgy, mint tavaly - , az első korsó sört pedig a bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált.

A 183. Oktoberfestet a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt sokan az erődítmény jelentésű die Festung főnév alapján Oktoberfestungnak nevezik.

A legfontosabb új szabály, hogy nem lehet bevinni a sörfesztivál területére 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot. A bejáratoknál megőrzőket állítottak fel, amelyekben átvizsgálás után lehet elhelyezni a túlméretes csomagokat.

A másik fontos újítás, hogy a fesztivál teljes területét elválasztották a környezetétől, az utolsó nyitott szakaszt mozgatható - szükség esetén perceken belül lebontható - kerítéssel zárták le. Így már egyáltalán nem lehet biztonsági ellenőrzés nélkül belépni a mintegy 35 hektáros Terézia-rétre, amelyen az idén a szokásosnál egy nappal hosszabb ideig, október 3-ig várják a vendégeket a sörsátrakban és minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10,45 euróért (3200 forintért) - adják a sört.

Valamennyi bejáratnál folyamatosan tartanak ellenőrzést. Két kaput csak a fesztiválon dolgozók és a sátrakhoz árut szállító fuvarozók használhatnak. Növelték a biztonsági emberek számát is, a bejáratoknál csúcsidőben 450-en dolgoznak, a fesztivál területén és környékén járőröző rendőrök számát pedig a tavalyi 500-ról 600-ra emelték, és a tavalyi 19 után 29 térfigyelő kamerát helyeztek el.

A müncheni hatóságok szerint úgynevezett elméleti terrorveszély fenyegeti a fesztivált, vagyis nincs információ készülő terrorcselekményről, de nem lehet kizárni, hogy történhet támadás.

A Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a biztonsági szigorítások legalábbis az első órákban nem okoztak nagyobb fennakadást, úgy tűnik, a legtöbben hallottak az új szabályokról, így nagyobb táska, hátizsák nélkül mentek ki a sörfesztiválra. Azonban a hűvös, esős időjárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nyitásra kevesebben érkeztek, mint tavaly.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. A fesztivál eddig - háborúk és járványok miatt - 24-szer maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!