Külföld

2017.07.28. 13:06

Hónaljszaga segítségével találtak meg egy eltűnt nőt

Saját maga által egy üvegben előre elraktározott szagmintája alapján és egy nyomkereső kutya segítségével találtak meg rövid időn belül egy demenciában szenvedő eltűnt nőt Floridában.

A Citrus megyei hatóságok szerint a nő egy speciális készletet használt, amely akár hét éven át is képes eltárolni egy ember szagmintáját - írja internetes oldalán a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint a nő 2,5 éve raktározta el szagmintáját a kis üvegbe. Bemutatták az üvegről készült fotót is, amelyen a 2015. januári dátum szerepel. A szagminta megőrzéséhez az illető személynek egy szivacsot kell a hónaljához dörzsölnie, majd azt egy steril üvegben lezárva tárolni, így az a nyomkereső kutyák számára megbízható szagmintával szolgál.

A szakértők szerint ezek a szagminták hatékonyabbak, mint a ruhadarabok, mert azokat "beszennyezhetik" a környezetből származó más szagok. A világ több rendőrségénél, például Kínában és Németországban a nyomozás érdekében gyanúsítottaktól és bűnügyi helyszínekről származó szagmintákat is megőriznek.

A kutyák jóval érzékenyebb szaglással rendelkeznek, mint az emberek. A rendőrség kötelékeiben dolgozó állatokat drogok, emberek és egyes esetekben holttestek felkutatására képezik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!